Z kamene a z vápna

recenze

Z kamene a z vápna (2023) 3 z 5 / Damonka12
Z kamene a z vápna

Kniha Z kamene a z vápna je historický román zasazený do 13. století. Já osobně toho o středověku moc načteno nemám, a tak jsem ráda, že mi kniha tuto dobu přiblížila.

Příběh se odehrává na pomezí Čech, Moravy a Rakouska a sledujeme stavbu hradu, a to od prvního návrhu přes výběr vhodného místa až po hrozné události, co se při stavbě staly. Když jednoho dne zmizí hlavní stavitel, nikoho nenapadne, že se jedná o vraždu. V knize se dozvíme, proč byl stavitel zabit a kdo to udělal. Zároveň zjistíme, jaké byly tehdejší poměry na hranicích.

Sledujeme dva hlavní hrdiny Sigibert ze Sichelbachu a Hartmana z Týnce. Oba jsou přítomni výstavbě hradu. Sigibert jako místní obyvatel a Hartman jako vyslanec krále. Oba nám skvěle představují muže tehdejší doby. A díky jejich myšlenkám vidíme i starosti a radosti tehdejších lidí.

Hodně se mi líbila i vedlejší zápletka se Sigibetovým synem. Hlavně jejich poslední rozhovor.

V knize je docela detailně popsáno, jak fungovalo v tehdejších dobách rozdělování pozemků a co vše se muselo řešit při stavbě hradu. Pokud vás zajímají podobné detaily ze středověkého života, určitě mohu knihu doporučit. Ukazuje také vztahy v tehdejší době mezi Čechy, kterým vládl král Přemysl a Rakušany.

Musím se přiznat, že ze začátku pro mě byla kniha celkem zdlouhavá. Dlouho se v ní nic nedělo. Když se ale konečně něco začalo dít, tak kniha nabrala rychlý spád a začala mi pod rukami utíkat mnohem rychleji.

Knihu bych úplně nenazvala historickou detektivkou. Jde o historický román, který má v sobě hodně historických zajímavostí a v pozadí se odehrává příběh několika lidí s detektivní zápletkou.

Já osobně jsem četla podobnou knihu poprvé, a nakonec se mi líbila, dozvěděla jsem se hodně nových a zajímavých informací, a navíc jsem se úplně zamilovala do obálky, ta je úplně boží a nemůžu se na ni vynadívat. Jsem moc ráda, že mohu mít knihu doma ve své knihovně.

Velmi jsem ocenila i mapku, která je v knize začátku, aspoň jsem se mohla v ději lépe orientovat. Celkově, ale knihu hodnotím jako trochu lepší průměr. Přináší zajímavý příběh a informace, ale chybí ji trocha napětí.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Barbara182
16.05.2023

Já jsem pana spisovatele Nesměráka objevila vloni a mám jeho knížky moc ráda :-) Tohle je už šesté pokračování série a ještě jsem ho nečetla, ale rozhodně se chystám! :-)