Nová naděje

recenze

Nová naděje (2023) 4 z 5 / Damonka12
Nová naděje

Po dlouhé době byla toto opět kniha, která ve mně vyvolala nějaké emoce. A to se mi moc často nestává. Je dokonalá svým obsahem i stylem psaní autorky. Rozhodně ji doporučuji všem, kdo s historickými romány z této doby začínáte.

V knize vystupuje více postav a máme tedy možnost sledovat různé linky. Je jich ale přesně tak akorát, aby se člověk v příběhu neztrácel. Hannah se vrátila z Osvětimi a setká se opět se svojí dcerou Melinou, kterou se ji povedlo zachránit před stejným osudem, jaký měla ona. Melina potkává kamaráda z dětství a snaží se přijít na to, co chce v životě dělat. Obě ženy zároveň potkávají muže, kteří by mohli být jejich životními partnery. Bude tomu ale tak? Sledujeme ale i osudy dalších lidí z rodiny i „nové rodiny“ těchto dvou žen.

Musím říci, že přesto, že miluju historické romány, tak zatím jsem se 20. století vyhýbala a teď jsem se rozhodla, že to zkusím. A udělala jsem jedině dobře. Kniha je zasazena do období po druhé světové válce, což považuji za originální. Ukazuje moc hezky dopady války na běžné občany.

Hodně musím pochválit také styl psaní autorky. Vše je trefné a poutavě psané. Autorka umí jednou krátkou větou ve čtenáři vyvolat pocit jako by znal celý příběh. Často tak byly ukončované kapitoly. Musím se přiznat, že tento styl se mi začíná líbit. Občas je jednoduchost a přímočarost ta nejlepší volba.

Kniha mi prakticky ubývala pod rukama a já se nestačila divit, jak je možné, že mě ten příběh tolik baví. Samotná zápletka byla moc hezky vymyšlená a já jsem byla často překvapená, co se to děje. Přesně tak to mám ráda. Nemusím moc, když konec knihy odhadnu hodně dopředu.

Hlavní hrdiny jsem si oblíbila všechny. Často se mi u podobných románů stává, že si najdu jednoho či dva oblíbence a zbytek tak nějak „přetrpím“. Zde jsem se ale těšila na informaci a příběh každé postavy.

Ocenila jsem, jak prostředí Německa, tak New York, který se tam také chvilkově objeví. Sama jsem ho nedávno navštívila, a čtení mi vyvolalo milé vzpomínky.

Knihu jsem přečetla cestou letadlem do Florencie a málem se povedlo, abych se přímo v letadle rozbrečela dojetím. Kniha je tedy za mě opravdu skvělá a rozhodně si zjistím, co jiného autorka napsala.

Komentáře (0)

Přidat komentář