Dvakrát měř, pak manžela řež

recenze

Dvakrát měř, pak manžela řež (2023) 2 z 5 / Damonka12
Dvakrát měř, pak manžela řež

Kniha s názvem Dvakrát měř, pak manžela řež pro mě byla vystoupení z mé komfortní čtecí zóny. Už dlouho jsem u knihy nezažila takhle silné emoce jako tady u té. Musela jsem s recenzí chvíli počkat a nechat si věci v hlavě uležet. Bohužel jsem nebyla zrovna nadšená.

Kniha vypráví o Kamile, která má manžela Tondu a milence Davida. Vypráví nám příběh jejího života, jak se s Tondou poznali, co spolu vše zažívali a jak to vše skončilo. Vidíme tedy hlavní hrdinku od svých mladých let až do starší dospělosti. Kolem ní se vyskytuje několik dalších postav rodina a kamarádka. Poznáváme také rodinu Tondy.

Kniha se moc dobře čte, prakticky vám stránky ubíhají pod rukami a máte hned dočteno. Což považuju za hodně velké pozitivum.

Zajímavé byly i popisy různých cestovatelských destinací. Pokud rádi cestujete určitě vás to potěší.

Knihu bych také viděla jako odstrašující případ toho, kam to můžou lidé v reálném životě nechat zajít. Rozhodně to působilo reálně a věřím, že se něco takového může stát. A kniha by možná mohla pomoci někomu si uvědomit, v jaké životní situaci se nachází.
Věřím, že se najde spousta lidí, pro které bude tato kniha příjemným oddechovým čtením. Pro mě tomu tak ale bohužel nebylo. Kniha ve mně vyvolala neuvěřitelně silné emoce. Což rozhodně hodnotím pozitivně, pokud to byl účel autorky.

Já osobně asi nejsem úplně cílová skupina této knihy, protože stereotypní přesvědčení o tom, že žena patří pouze do domácnosti, musí umět vařit, uklízet a starat se o manžela a děti, mě neuvěřitelně rozčiluje. Netušila jsem, že se tento názor v knize objeví. Kdybych to tušila, nejspíše bych knihu nikdy ani nevzala do ruky.

Snažím se na knize vidět, co nejvíce pozitivních věcí, ale bohužel pojetí výše popsaného stereotypu jde absolutně proti všem mým zásadám a přesvědčením. Jedinou sympatickou postavou příběhu pro mě byla hlavní hrdinka Kamila, která udělala několik hloupých rozhodnutí, ale stále mi byla mnohem sympatičtější než kdokoliv jiný. Ostatní postavy jsem nemohla vystát. Matka hlavní hrdinky, její manžel, její milenec, a dokonce i její nejlepší kamarádka pro mě byli odstrašující případy a lidé, který bych nikdy v životě nechtěla potkat.

Kniha tedy vůbec nebyla špatná dokázala ve mně vyvolat emoce, a to přesně od knih vyžaduji. Ale hodnotit pozitivně ji mohu jen v případě, že má kniha být odstrašujícím případem, pro to abychom si uvědomili, že ženy dnes už mají/mohou mít jiné postavení než ženy v minulosti. Knihu vám tedy mohu doporučit, pokud hledáte čtivý oddechový příběh s troškou dramatu, u kterého nemáte v plánu moc přemýšlet.


Dvakrát měř, pak manžela řež Dvakrát měř, pak manžela řež Alena Jakoubková

Kamila se vdala mladá, za svoji první lásku. Antonín je hodný, ale neprůbojný. Zatímco ona vystudovala práva, on po maturitě na zdravotnické škole začal pracovat jako ošetřovatel v domově pro seniory. Kamila se žene za kariérou a ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář