Walter Isaacson, Steve Jobs - audioverze

recenze

Steve Jobs (2011) 5 z 5 / Daysy
Steve Jobs

Steve Jobs byl zakladatel, výkonný ředitel a předseda představenstva firmy Apple a zároveň jedna z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních čtyřiceti let. V roce 1976 spolu se Stevem Wozniakem založil firmu Apple, která vyvinula jedny z prvních úspěšných osobních počítačů, založil také firmu NeXT a pod jeho vedením se proslavila i filmová studia Pixar. (zdroj: wikipedia.org) Právě o něm je tato excelentní biografie napsaná Walterem Icaasconem.

Kniha je to náročná a já už dopředu věděla, že to bude oříšek. Autor absolvoval se Stevem Jobsem po dobu dvou let přes 40 rozhovorů a k tomu vyslechl více než 100 různých lidí, kteří měli tu možnost se s Jobsem setkat. Klasická kniha má 678 stran, audioverze neuvěřitelných 26 hodin a 24 minut. Je to prostě opravdu detaině obsáhlý životopis, jehož napsání se Walter Icaacson zhostil výborně a střídavě popsal jak Jobsův pracovní, tak i osobní život. Biografie vyšla necelý měsíc po Jobsově smrti a ještě ten samý rok byla u nás přeložena.

Jobs o tuto biografii Icaacsona sám požádal, když zjistil, že je vážně nemocný a po celou dobu psaní dokázal odolat nutkání si rukopis přečíst. Vložil do něj naprostou důvěru, protože věděl, že Isaacson má za sebou již velice úspěšné životopisy Benjamina Franklina a Alberta Einsteina. Kniha Jobsem tedy není vůbec autorizovaná. Chtěl, aby byla co nejvíce upřímná a bez příkras. Věděl, že tam bude spousta věcí, které by se mu nelíbily, ale nechtěl lidi kolem sebe, kteří svými rozhovory k dílu přispěli, nijak ovlivňovat. Chtěl, aby jej všichni poznali takového, jaký ve skutečnosti byl. Velkým krokem bylo jeho přiznání, že se ne vždy choval ke svému okolí dobře.

Jobs byl arogantní a cholerický parchant, který se nebránil říkat svému okolí věci narovinu dost drsným způsobem, ale na druhou stranu to byl emotivní a prchlivý génius a slavný vizionář, který viděl svět vždy tak trochu jinak. Výborný podnikatel a perfekcionista, který vždy chtěl, a také dokázal, dovést věci k dokonalosti. Díky povaze tohoto revolucionáře, která byla mnoha lidem nepříjemná, však bylo docíleno naprostého převratu v digitálních technologiích na přelomu 20. a 21. století. Jobs hluboce zasáhl do odvětví osobních počítačů, kreslených filmů, hudby, telefonů, počítačových tabletů i digitálního tisku.

„Lidé, kteří jsou natolik šílení, aby si mysleli, že mohou změnit svět, to opravdu dokážou.“

Uvítala jsem, že i když technologickým věcem nerozumím až tak do hloubky, tady je vše velice dobře a srozumitelně popsané a dokonce jsem se díky tomu i něco přiučila, což mi vůbec nevadilo. Nejvíc mě bavily první části knihy, které popisují Jobsovo dětství, o kterém jsem vlastně nic moc nevěděla a následně to, jak se vlastně vůbec dostal k počítačům. Je ale těžké dál tuto knihu jakkoliv popisovat, protože je v ní opravdu hodně. A kdyby se o Jobsovi mělo napsat třeba deset dalších takových knih, pořád by bylo o čem mluvit. Nelze o něm něco takhle do pouhé recenze jeho biografie stručně napsat, tak, abyste byli pořádně v obraze, protože zanechal svojí prací ve světě takovou stopu, kterou vlastně ovlivnil nás všechny. Díky této knize ale myslím získáte docela slušný přehled o jeho životě a já osobně jsem se třeba dozvěděla dost věcí, které jsem ani netušila.

Ještě krátce k audioverzi. Její zpracování se mi moc líbilo, i když trochu mi tu pro lepší orientaci chyběl jmenný rejstřík, který je v klasické knize, a také jsem byla ochuzena o fotografie, což je u audioknihy vždycky mínus, a stejně kvůli tomu asi otevřu i klasickou knihu. Jinak je ale Martin Stránský jako interpret skvělý. Výborně se mi k vyprávění Jobsova života hodí a určitě tímto výběrem vydavatelství nešláplo vedle.

Abych to tedy shrnula, tohle dílo je nesmírně inspirující a je opravdu zajímavé sledovat každý detail vývoje jedné z nejúspěšnějších a nejkreativnějších firem na světě i Jobse samotného. Ať už se o Apple zajímáte nebo ne, to je úplně fuk. Stejně všem doporučuju k přečtení, dozvíte se zde mnoho o tom, co člověk může dokázat, když si jde za svým. Navíc stojí docela za zamyšlení, co všechno by ještě právě Jobs dokázat mohl, kdyby zde měl možnost zůstat o něco déle. Kdo ví...

Komentáře (0)

Přidat komentář