Výprava ukovaná tajemstvími

recenze

Čepel tajemství (2023) 5 z 5 / Kikina182
Čepel tajemství

Ziva trpí úzkostí a tak je nejraději ve své kovárně, kde vytváří magické zbraně, zatímco veškerou komunikaci s lidmi obstarává její sestra Temra. Brzy je však jejich poklidný život ohrožen a ve snaze zajistit sobě i své sestře bezpečí přijme Ziva zakázku na meč, který má být tou nejlepší zbraní, jakou kdy vyrobila. Meč však umí něco, co Ziva nečekala. Prozrazuje svému nositeli tajemství každého, koho zraní. Ziva brzy pochopí, že vyrobila zbraň, která ohrozí nejen ji, ale všechny. Spolu se sestrou a dvěma společníky se dá na útěk a doufá, že cestou přijde na to, jak meč zničit.

Tricia Levenseller má skvělý styl psaní. Okamžitě po otevření knihy jsem se začetla a knihu odkládala v opravdu jen nezbytných případech. Její psaní je návykové. Dokáže příběh podat procítěně a do velkých detailů, takže to bylo, jako kdybych se ocitla přímo uprostřed dění.

Příběh se mi moc líbil. Nejen, že je skvěle napsaný, ale je originální v mnoha věcech. V první řadě se mi moc líbí svět, ve kterém se odehrává a to, jak v něm funguje magie. Je to zase něco úplně jiného než v jiných knihách. Už jen samotná schopnost hlavní hrdinky, vyrábění magických zbraní, je skvělý nápad. Ale samotný proces té výroby? Jeho fungování? To je vysloveně fascinující.

Největším překvapením pro mě bylo, že se v knize opravdu do detailu a důkladně probírá úzkostná porucha a to, jak ovlivňuje život člověka, který s ní musí žít. Tohle téma se v knihách vidí hodně málo a ve fantasy jsem ho neviděla nikdy. Ale skvěle to k fantasy příběhu sedlo a přidalo mu to na reálnosti, protože ne všichni hrdinové jsou nepřemožitelní. Navíc byla popsána naprosto přesně, všechny její projevy a emoce, které vyvolávala, souhlasí s realitou.

Celý příběh byl spíš takový poklidnější, což se mi moc líbilo, ale samozřejmě nechyběly ani scény nabité akcí a nebezpečím. I milostná zápletka, nebo spíše zápletky, se vyvíjely pomalu, ale ke knize to krásně sedlo a dalo to možnost opravdu procítit jiskření a chemii mezi hrdiny. Celou dobu čtení jsem tak měla úsměv na tváři.

Postavy jsou skvěle promyšlené a žádná z nich není vyloženě špatná nebo dobrá, všechny mají komplexní soustavu vlastností. Hlavně jsem neskutečně nadšená z toho, že nejen hlavní hrdinka, ale všichni čtyři hlavní aktéři a i spousta dalších postav, jsou neskutečně sympatické a nejen, že mi díky tomu přirostly k srdci, ale dokázala jsem se do nich tak bez problému vžít.

Čepel tajemství je fantastická kniha, kterou doporučuji všemi deseti. Tohle je jedna z nejlepších knih jakou jsem letos četla a už se hrozně moc těším na pokračování.

Za poskytnutí knihy k recenze děkuji projektu Humbook.


Čepel tajemství Čepel tajemství Tricia Levenseller

Osmnáctiletá Ziva se odjakživa vyhýbá lidem. Lék na svoje úzkosti hledá v kovárně, kde díky svému nadání pro magii vytváří jedinečné zbraně s ohromující silou. Jednoho dne dostane zakázku na výrobu meče, který dokáže ukrást tajems... více


Komentáře (0)

Přidat komentář