Čepel tajemství přehled

Čepel tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518296/bmid_cepel-tajemstvi-0ZK-518296.jpg 4 41 41

Osmnáctiletá Ziva se odjakživa vyhýbá lidem. Lék na svoje úzkosti hledá v kovárně, kde díky svému nadání pro magii vytváří jedinečné zbraně s ohromující silou. Jednoho dne dostane zakázku na výrobu meče, který dokáže ukrást tajemství svých obětí. Když se ale Ziva dozví, že zbraň má sloužit k rozpoutání zničující války, vezme meč a spolu se svou sestrou uprchne. Cestou se k nim připojí nebezpečně pohledný žoldnéř Kellyn. Podaří se jim meč zničit dřív, než se celé království propadne do smrtícího chaosu?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CPress
Originální název:

Blade of Secrets , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čepel tajemství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

knihomolkajanca
02.02.2024 4 z 5

Typických odvážných, statečných a nebojácných postav je žánr fantasy doslova přesycen. Ale co když se někdo hrdinou nechce stát? Co když ani nechce vyjít z vlastního domu a bavit se s lidmi, natož aby vyrazil na pouť a čelil nebezpečím? Může se někdo takový stát hrdinou příběhu, a nebo třeba zachránit svět?

Přesně takovou osobou je i osmnáctiletá kovářka Ziva - trpí nejistotou, záchvaty úzkosti i návaly paniky. Osud však zařídil, že zrovna ona má jako jedna z mála na světě magické nadání, díky němuž dokáže ve výhni tvořit zbraně s ohromujícími vlastnostmi. Při jedné své zakázce vyrobí meč, který dokáže nejen dostat na kolena hordu nepřátel, ale také krást lidem ta nejskrytěší tajemství. Když Ziva zjišťuje, že zbraň má sloužit k rozpoutání války, rozhodne se s mečem i svou sestrou uprchnout. Vše se ale trochu zamotává, když se k nim připojí žoldnéř, z něhož se Zivě rozbuší srdce pokaždé, co na něj pohlédne, a učenec, který se neustále zajímá o její magii

Ziva je opravdu netradiční postavou a nápad postavit do ústředí někoho, kdo o to ani za mák nestojí, stejně tak jako tématiku úzkosti a fobie, je v rámci žánru příjemným osvěžením. Nicméně Zivina odtažitost místy silně působila i na mě a cestu jsem si k ní hledala jen těžko. Naštěstí na scénu vstupují další postavy - Kellyn aka pohledný žoldnéř, Petrik alias lehce nepoužitelný učenec a Temra v roli divoké nebojácné mladší sestry. Tahle parta dohromady fungovala a fungovala dobře.

Jakmile se kola osudu se roztočila, byl z toho příjemný, zábavný a oddechový příběh s dobrým tempem. Dějová linka je jednoduchá, žádné složitosti nečekejte, nicméně autorka se docela opřela do postav, které působí plasticky a vyvíjí se. Ač se naše skupina hrdinu nejednou dostává do středu lidnatých měst, po celou dobu si linka zachovala lehký komorní nádech, který příběhu sedí. Nakonec se z toho tedy vyklubalo moc příjemné a oddechové čtení.

Hodnocení: 70%

Za knihu k recenzi moc děkuji Albatros Media.

parvitas
21.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Priemerná jednohubka. Ak hľadáte knihu s hrdinkou, čo trpí sociálnou úzkostnou poruchou (sociofóbiou) - nech sa páči, je tu Ziva, magická kováčka. Okrem toho, že vie tvarovať železo a nabiť vykovaný predmet kúzelnou mocou, s ľudmi sa nerada rozpráva. Jej sestra je však o to výrečnejšia a pomáha jej so socializáciou, ale istým spôsobom je Ziva na nej až nezdravo závislá. A keď sa konečne zaľúbi, dotyčný jej plachosť berie ako niečo, čo je preňho istou výzvou? Takáto dravosť je pre mňa skôr odpudzujúca, ale dobre, papier znesie veľa, ich vzťah istým spôsobom napreduje a aj sa prehlbuje.
Celé dobrodružstvo spočíva v jednom priamočiarom úteku pred zlou postavou, ktorá chce ovládnuť svet prostredníctvom Zivinho nadania. Chcela som sa dozvedieť viac o mágií a osobách, ktoré ju ovládajú, o genocíde, čo postihla ich predkov a tak podobne. No postava učenca, ktorý tieto veci zisťuje, väčšinu deja len prevláča knihy, zapisuje, suší navlhnuté strany a znovu prepisuje... Btw, všimol si niekto jeho šepkanie (zaklínadiel)? Je možné, že v pokračovaní to bude to isté, len v bledomodrom, keďže vzťahy štyroch postáv sú prepletené a znovu sú na ceste...


M.C.SMITH
07.12.2023 3 z 5

Kniha mne nenadchla a ani neurazila. Líbila se mi magie. Ta byla velmi dobře vymyšlena. Kniha se četla rychle a bylo to příjemné, mne však moc neoslovila a myslím, že je to kvůli Zivě.
Jinak se mi kniha docela líbila.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Ještě jsme se nepotkali, Pod hladinou a další knižní novinky (33. týden)

13.08.2023


Jedeme v tom spolu, Dokonalé léto a další knižní novinky (29. týden)

17.07.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čepel tajemství v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených5x
v Knihotéce74x
v Chystám se číst87x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech3x