Vyhoštěná královna víl

recenze

Královna ničeho (2020) / Kikina182
Královna ničeho

Jude měla naprostou kontrolu nad každým Cardanovým rozhodnutím, ale udělala chybu. Vzdala se vlády nad ním, aby mohla mít ve světě víl vlastní moc. Aby se stala královnou. Místo toho ji však nechal Cardan vyhostit do říše lidí. I když je to svět, který by měl být pro Jude domovem, nikdy to tak nebylo. Cítí, že tam nepatří a nikdy nebude. Ani k tomu není důvod, protože Cardanovu zradu rozhodně nenechá jen tak. Je královnou víl a nehodlá se o to nechat připravit. Bude klidně riskovat svůj život, jen aby se mohla vrátit domů, za svou rodinou a i za Cardanem, ke kterému proti své vůli stále něco cítí.

Stejně jako v případě prvních dvou dílů je i ten závěrečný vyprávěn v ich-formě z pohledu Jude. Nezměnila se ani čtivost knihy. V momentě, kdy jsem Královnu ničeho otevřela a přečetla první větu, jsem už nedokázala přestat. Kniha mě absolutně pohltila a já otáčela stránku za stránkou, jen abych se dozvěděla, co se stane dál.

Není to samozřejmě zásluha jen stylu psaní, ale i příběhu. Druhý díl skončil tak, že mi hodně dlouho trvalo, než jsem se z toho vzpamatovala a očekávání ohledně závěrečného dílu bylo obří. Ale po přečtení Královny ničeho můžu říct, že to stálo za to.

Za ten rok jsem si v hlavě vytvořila spoustu teorií a předpokladů ohledně toho, jak příběh skončí. Něco z toho se potvrdilo, něco ne. Ale i když jsem pár věcí předpokládala, tak jsem nikdy nevěděla jistě, že to tak bude. Holly Black je zkrátka mistryně v napínání a tak mě v knize překvapilo hodně věcí, včetně těch, které jsem tak trochu očekávala.

I závěrečný díl je tedy originální a skvěle propracovaný. Autorka má všechno promyšlené do nejmenších detailů a všechno bez problému navazuje na Krutého prince a Podlého krále. Zároveň ale žádná část příběhu není zbytečně protahována a nijak ten příběh nezdržuje nebo uměle neprodlužuje.

V knize vystupují především staré známé postavy. Moc se mi líbí, že v jádru jsou všichni pořád stejní jako v prvním díle, ale ne úplně. Každý z nich ušel už velký kus cesty a tak se to samozřejmě na jejich povaze projevilo. Jedná se však většinou o takové jemné nuance, které jsou sice patrné, ale zároveň si jich člověk skoro nevšimne, protože ta změna skvěle zapadne do příběhu.

Od Královny ničeho jsem měla velká očekávání a jsem moc ráda, že můžu říct, že je kniha do puntíku splnila. Možná i předčila. Tohle je přesně ten perfektní závěr, který si celá série zasloužila, a jsem moc ráda, že všechno nakonec dopadlo tak, jak dopadlo.

Věřím, že nikoho, kdo četl první dva díly, nemusím přesvědčovat k tomu, aby si přečetl i ten třetí. Pokud jste to ještě neudělali, jsem si jistá, že tak brzy plánujete. Ale pokud jste zatím s touto sérií ještě nezačali, tak bych vám jí určitě ráda doporučila. Všechny tři díly jsou úžasné od začátku do konce, a pokud je to váš žánr, byla by opravdu škoda nedat Cardanovi a Jude šanci.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář