Všichni za jednoho

recenze

Zrcadlo, zrcadlo (2019) 4 z 5 / Kikina182
Zrcadlo, zrcadlo

Zrzi, Leo, Rose a Naomi nikdy mezi své vrstevníky nezapadli. Dlouhou dobu byli v podstatě ztracení, dokud je nespojil jeden úkol. Díky němu založili oblíbenou kapelu, ale především se spřátelili a jejich životy se zlepšily. Ačkoli mají všichni rodinné problémy, spolu jsou silnější.

Najednou však Naomi zmizí. Všichni si myslí, že utekla stejně jako v minulosti, ale jejím přátelům se to nezdá. A když je nakonec nalezena polomrtvá, policie zastává teorii, že se pokusila zabít. Její přátelé ani rodina tomu nechtějí věřit, obzvlášť když se objevují věci, stopy, které nedávají smysl. A jelikož není jisté, zda se Naomi probudí, musí vzít někdo věci do vlastních rukou.

Zrcadlo, zrcadlo je kniha, na kterou se hodně lidí těšilo pravděpodobně kvůli tomu, kdo ji napsal. Přiznám se, že jsem neměla nejmenší tušení, kdo Cara Delevingne je, dokud jsem si to nepřečetla na konci knihy. Takže mě kniha vlastně zaujala svou anotací. Ta mi ale přišla tak silná, že jsem se v podstatě hned rozhodla, že si knihu přečtu a rozhodně jsem nečekala něco průměrného.

Příběh je vyprávěn v ich-formě z pohledu Zrzi, což mi popravdě přijde docela neobvyklé, vzhledem k tomu, že kniha svým způsobem vlastně vypráví čtyři příběhy čtyř různých lidí. Nemůžu říct, že by to bylo špatně, ale mám dojem, že tak kniha nemohla v plném rozsahu vypovědět všechno, co mohla.

Jinak mi ale na stylu psaní nepřijde nic zvláštního ani pozitivním ani negativním způsobem. Kniha se čte opravdu dobře a není problém se do ní začíst. Nejedná se však o knihu, která by vás pohltila a nepustila.

Ovšem velkým plusem jsou chaty, esemesky a písničky, které se mezi kapitolami občas objevují. Není jich nějak mnoho, ale rozhodně se jedná o krásný detail, který knihu hned s několika složitými tématy svým způsobem trochu odlehčuje a zároveň doplňuje.

Dalo by se říct, že se příběh skládá ze čtyř menších příběhu. Tou hlavní linií je pátrání po tom, co se dělo s Naomi. Opravdu hodně moc se mi líbí, námět téhle linky, ale bohužel bych řekla, že nebyl propracován dostatečné. V podstatě jsem na nějaké padesáté stránce věděla, kdo je za Naomin stav zodpovědný. Nevytušila jsem, co přesně se stalo, ale pachatel byl jasný jako facka, což není zrovna dobré, protože jinak se mi celý ten koncept doopravdy moc líbil.

Pak jsou tu vlastně jednotlivé problémy Zrzi, Lea a Rose. Vzhledem k tomu, že je to ze Zrzina pohledu, tak její příběh dostal nejvíc prostoru. O trochu víc ho dostal i Leo, ale o Rose se toho čtenář zrovna moc nedozvěděl. Což mi opět přijde jako velká škoda, protože i když se jedná o problémy, které se probírají v mnoha knihách, tak by si rozhodně zasloužily mnohem víc prostoru, nejen lehké naznačení. A myslím, že by z toho nakonec mohlo být i něco skvělého.

Celkově se mi tedy pojetí děje líbí, ale rozhodně to má i své mouchy. Myslím, že jednou zásadní jsou postavy. Sice jsou dobře popsané, ale necítím z té knihy žádné emoce, a to bych vzhledem k tématu příběhu čekala. Navíc jich je doopravdy málo. Zrcadlo, zrcadlo má totiž některé prvky detektivky a když je tam málo postav, tak je pak snadno předvídatelná, což na knihu bohužel nevrhá dobré světlo.

Zrcadlo, zrcadlo se mi opravdu moc líbila a musím říct, že na autorčiny prvotinu je to vážně skvělá kniha, ale podle mě by mohla být ještě lepší. Jak už jsem řekla, všechna témata, a především to hlavní, které kniha zpracovává jsou opravdu důležité, ale dle mého názoru žádné z nich nedostalo takový prostor, jaké si zasloužilo a přijde mi, že je to kvůli tomu, že je Zrcadlo, zrcadlo napsána pro čtenáře Young Adult.

Přestože mám tenhle žánr opravdu ráda, tak bych řekla, že téhle knize tak trošku uškodil. Příběh by si totiž zasloužil mnohem detailnější, a především surovější popis, aby to pravé poselství, ta podstata příběhu, na čtenáře opravdu zapůsobila.

Za mě tedy opravdu skvělý námět a vlastně i skvělá kniha, ale nebyl využití celý potenciál tématu. Ale i tak si myslím, že za přečtení rozhodně stojí, protože není moc knih, které se zabývají podobným tématem, jako hlavní dějová linie. A co se mě týká, tak Zrcadlo, zrcadlo je v každém případě nadprůměrná kniha.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář