Všichni sou trapný

recenze

Všichni sou trapný (2019) 5 z 5 / EvikU.
Všichni sou trapný

Všichni sou trapný bylo v té době moje druhé jméno. Dobře bylo to trochu déle, ale dobu jsem si pamatovala a i v 90 letech bylo všechno trapný. Nevím, čím to je, ale teď už to mladí v pubertě tolik nemají nebo se mýlím?

Kniha má svůj zvláštní styl psaní, který když se mu přizpůsobíte, bude se vám líbit. Věrně Vám zobrazí tehdejší 80 léta na Žižkově. Doba byla dobrá jen pro ty, kteří měli známé na významných postech a nebo byli ve straně.

Obyčejní lidé, kteří nějak vyčníval, chodili do kostela nebo měli někoho z příbuzných, kteří emigrovali, měli černý puntík automaticky. Kniha vypráví o dospívajících dětech v osmé třídě a jejich problémy spojené s tehdejší dobou. Nad vodou je drží jen učitel Jura.

Bóža, Růža, Martin, Soňa, Šimona, Borek, Vykys, Rudla a další. Jak lehké bylo v tehdejší době někomu ublížit je děsivé. Stačilo pustit si pusu na špacír. Estébáci, veksláci a šlapky. Opravdu skvěle napsaná kniha o době v komunismu. Opět z trochu jiného soudku, ale zase důležitá.

Bylo skvělé nahlédnout do myšlenek dětí, kteří stojí na prahu dospívání a mnoho situací chápe líp než dospělí. Velmi se ke knize hodil styl psaní, který autorka použila. Suverénně a tak jak jim zobák narostl. Moje první zkušenost s autorkou a rozhodně ne poslední.

Komentáře (0)

Přidat komentář