Vražda ve vlaku do Ballaratu

recenze

Vražda ve vlaku do Ballaratu (2019) 5 z 5 / JasNass
Vražda ve vlaku do Ballaratu

Vražda ve vlaku do Ballaratu

Phryne Fisherová zavede čtenáře do Austrálie 20. let s její smetánkou i podsvětím. Podle knižní předlohy spisovatelky Kerry Greenwodové vznikl velmi úspěšný seriál Vražedné záhady slečny Fisherové a celovečerní film Slečna Fisherová a Slzavá krypta (premiéra leden 2020).

Slečna Fisherová cestuje vlakem do Ballaratu se svojí společnicí Dot. Pohodlná cesta se změní v noční můru se zápachem chloroformu a Phryne při záchraně spolucestujících zjistí, že jedna žen zmizela.... Kerry Greenwoodová ve svých příbězích kombinuje víc záhad, které se většinou nakonec protnou. I ve Vraždě ve vlaku do Ballaratu řeší Phryne zároveň případ dívky bez paměti, díky níž se jí podaří rozbít síť novodobých otrokářů.

Phryne je opět elegantní, vtipná a někdy až neuvěřitelně odvážná. V tomto díle se jí to několikrát málem nevyplatí a přestože už tušíme viníka, není do poslední chvíle jasné, jak to všechno skončí. Vražda ve vlaku do Ballaratu je napsaná s lehkostí, nadsázkou a s ohledem na dobové reálie. Postavy jsou uvěřitelné, výborně vykreslené a velmi těžko se mi s nimi loučilo. I když jsou některé výkony Phryne až nadlidské a jde o odpočinkové čtení, Phryne je prostě inspirující - a to i pro mě, cynickou supersoučasnou ženu. A oceňuji, že všemi jejími příběhy se vine vážná spojovací linka: násilí na ženách a dětech nesmí zůstat bez odplaty, ať má jakoukoli podobu. A to, že v Austrálii 20. let měla slova těchto obětí minimální váhu, staví Phryne ještě o stupínek výš.

Čtenáři z řady mužů tentokrát ocení, že se autorka soustředí víc na akci než na detailní popis šatníku hlavních postav a dámy zase nepřijdou o školu svádění.

Vražda ve vlaku do Ballaratu je zatím poslední, třetí z řady ze série Slečna Fisherová vyšetřuje. Jednotlivé příběhy na sebe navazují jen volně a pokud se vám líbí seriál, je tento možná nejlepším příběhem, se kterým začít.
Máte jiný, stejný, lepší názor? Podělte se o něj na fanouškovských stránkách Phryne Fisherové: https://www.facebook.com/phrynefisherova

Komentáře (1)

Přidat komentář

RMarkéta
22.01.2020

Tenhle díl mi nějak unikl. Takže moc děkuji za recenzi, která mi připomněla, že si ho chci koupit. Fisherka je fajn.