Vražda ve vlaku do Ballaratu

recenze

Vražda ve vlaku do Ballaratu (2019) 5 z 5 / JasNass
Vražda ve vlaku do Ballaratu

Vražda ve vlaku do Ballaratu

Phryne Fisherová zavede čtenáře do Austrálie 20. let s její smetánkou i podsvětím. Podle knižní předlohy spisovatelky Kerry Greenwodové vznikl velmi úspěšný seriál Vražedné záhady slečny Fisherové a celovečerní film Slečna Fisherová a Slzavá krypta (premiéra leden 2020).

Slečna Fisherová cestuje vlakem do Ballaratu se svojí společnicí Dot. Pohodlná cesta se změní v noční můru se zápachem chloroformu a Phryne při záchraně spolucestujících zjistí, že jedna žen zmizela.... Kerry Greenwoodová ve svých příbězích kombinuje víc záhad, které se většinou nakonec protnou. I ve Vraždě ve vlaku do Ballaratu řeší Phryne zároveň případ dívky bez paměti, díky níž se jí podaří rozbít síť novodobých otrokářů.

Phryne je opět elegantní, vtipná a někdy až neuvěřitelně odvážná. V tomto díle se jí to několikrát málem nevyplatí a přestože už tušíme viníka, není do poslední chvíle jasné, jak to všechno skončí. Vražda ve vlaku do Ballaratu je napsaná s lehkostí, nadsázkou a s ohledem na dobové reálie. Postavy jsou uvěřitelné, výborně vykreslené a velmi těžko se mi s nimi loučilo. I když jsou některé výkony Phryne až nadlidské a jde o odpočinkové čtení, Phryne je prostě inspirující - a to i pro mě, cynickou supersoučasnou ženu. A oceňuji, že všemi jejími příběhy se vine vážná spojovací linka: násilí na ženách a dětech nesmí zůstat bez odplaty, ať má jakoukoli podobu. A to, že v Austrálii 20. let měla slova těchto obětí minimální váhu, staví Phryne ještě o stupínek výš.

Čtenáři z řady mužů tentokrát ocení, že se autorka soustředí víc na akci než na detailní popis šatníku hlavních postav a dámy zase nepřijdou o školu svádění.

Vražda ve vlaku do Ballaratu je zatím poslední, třetí z řady ze série Slečna Fisherová vyšetřuje. Jednotlivé příběhy na sebe navazují jen volně a pokud se vám líbí seriál, je tento možná nejlepším příběhem, se kterým začít.
Máte jiný, stejný, lepší názor? Podělte se o něj na fanouškovských stránkách Phryne Fisherové: https://www.facebook.com/phrynefisherova


Vražda ve vlaku do Ballaratu Vražda ve vlaku do Ballaratu Kerry Greenwood

Třetí příběh ze světoznámé krimi série Phryne Fisherová vyšetřuje, předloha úspěšného televizního seriálu Miss Fisher Murder Mysteries. U nás znáte z Netflixu. Dvacátá léta v Melbourne v Austrálii. Tam ve svém novém domě žije Phry... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

RMarkéta
22.01.2020

Tenhle díl mi nějak unikl. Takže moc děkuji za recenzi, která mi připomněla, že si ho chci koupit. Fisherka je fajn.