Vir: Zajímavý náhled do fungování zdravotního systému v USA

recenze

Vir (2023) 3 z 5 / VasnivaCtenarka
Vir

Brian je otcem čtyřleté milé holčičky a manželem Emmy. Společně tvoří aktivní a milující rodinu. Těsně před vypuknutím covidové pandemie opouští Brian a Emma svou policejní profesi a zakládají si vlastní bezpečnostní firmu. Zkušeností mají dost a plánů a snů do budoucna taky. Pandemie však všechno kazí, protože příležitostí, při kterých by bylo možné využít jejich služby, je minimum. A tak se finančně dostávají na tenký led a musí ořezat výdaje na minimum. Když oba pracovali pro NYPD, měli oba výborné zdravotní pojištění, se kterým si nemuseli lámat hlavu a které pokrývalo snad všechna případná ošetření. Jakmile však oba tuto pracovní pozici opustili, uzavřeli zdravotní pojištění s firmou, která si účtovala méně peněz.

Po krátké době se vydává Brian se svou rodinou na dovolenou, kde na ně zaútočí komáři, kteří přenáší velmi nebezpečný virus. U jeho ženy se po pár dnech objeví první symptomy a tak začíná boj o její záchranu a také boj s americkým zdravotním systémem, který by opravdu žádný smrtelník nechtěl v životě zažít.

Jak se bude příběh vyvíjet a jak se bude vyvíjet zdravotní stav jeho ženy a dcery vám prozrazovat nebudu, ale můžu vám prozradit, že na komáry bychom si měli dávat pozor a také bychom měli být vděční za český zdravotní systém a naše povinné pojištění - i když i u nás se objevují potíže v tomto systému, se kterými se musíme potýkat.

Pokud od knihy očekáváte, že je příběh pouze o průběhu virového onemocnění, tak vás musím zklamat. V příběhu sice toto onemocnění hraje důležitou roli, ale jak píše samotný autor, cílem této knihy bylo poukázat na nekalé praktiky zdravotního systému a pojišťoven, které dohání lidi ke krajnímu řešení, které je likviduje a ničí lidské osudy. Jeho cílem bylo, aby se americká vláda nad tím zamyslela a podnikla kroky, které by takovému podvodnému jednání zabránilo.

Robin Cook je věhlasný autor thrillerů z lékařského prostředí. I kniha Vir má označení thriller, osobně bych však toto označení nepoužila. I když se kniha četla dobře, tak thrillerové napětí jsem necítila ani na jeden jediný zlomek vteřiny. Ale nevadilo mi to, protože mne zajímalo, jak to v tom USA funguje a jak se příběh bude vyvíjet. Já bych spíše řekla, že se jedná o jakýsi román z lékařského prostředí.


Co musím kladně ohodnotit je samotné promyšlení příběhu. Robin Cook je lékařem a bylo znát, že se skutečně v tom systému zdravotních služeb vyzná. To se mi moc líbilo. Vše dávalo smysl a člověk jen žasnul nad tím, co všechno je možné.

Tempo knihy působilo zpočátku celkem slibně, ale pak jsem měla pocit, že se na chvíli autor zasekl a lehce se v tom plácal. Naštěstí jen chviličku a pak se příběh zase rozjel.

Přišlo mi, že autor nezabředával do přílišných detailů vnitřního světa hrdinů - což mi přišlo trošku jako škoda. Všichni hrdinové si procházeli opravdu velmi těžkým životním obdobím a kdyby se autor věnoval více jejich prožívání, mohlo to knihu, dle mého názoru, krapet ozvláštnit a obohatit. Celý příběh nám je předkládán spíše věcně, což taky není úplně špatně, protože to zkrátka "odsejpalo".

Tenhle věcný popis děje se samozřejmě projevil i na popisu prostředí a hlavních postav. Jak jsem napsala výše - věděli jsme kde byli, ale detailní popis toho, jak například dané místo vypadalo jsme se už nedozvěděli. Pro lidi s fantazií to však nejspíše nebude překážkou.

V knize mi trošku chybělo to napětí, které bych od thrilleru očekávala. Ne, že by mi to kazilo požitek ze čtení - to ne, ale přesto si myslím, že mohl autor tomu dát o něco více a lépe to propracovat.

Knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi lékařské prostředí a kteří se rádi dozvídají nové věci. Jak jsem napsala - napětí nečekejte. Je to taková milá knížka na letní večery.

Komentáře (0)

Přidat komentář