Závěj: Přežít může jen jeden

recenze

Závěj (2023) 3 z 5 / VasnivaCtenarka
Závěj

C. J. Tudor je v Česku už celkem známá autorka thrillerů. Jen já jsem se čtením jejich příběhů trošku pozadu, protože Závěj je první příběh, který se ke mě dostal, takže nemohu být ovlivněna jejími předchozími knihami.

Díky spolupráce s Audiotékou jsem si Závěj mohla poslechnout.

C. J Tudor nám v této knize přináší postapokalyptický thriller. Země je zaplavena virem, na který nemá žádný lék. A v této době, kdy nakažený může být každý, se ocitnou tři hlavní hrdinové ve velmi svízelné situaci.

Hannah uvízne v autobuse s dalšími spolucestujícími, Meg uvízne v lanovce 300 metrů vysoko s dalšími cestujícími a Carter je uvězněn ve vysoko položené horské chatě, odkud se nemůže dostat a kde generátor vypověděl službu. Nezáviděnihodné situace jsou ještě o to komplikovanější, když začnou umírat lidé a ne vždy vinou zákeřného viru.

Tři příběhy v jednom, které nakonec pojí jedna jediná událost a jedna jediná osoba. Přežít může jenom jeden- kdo z nich to bude?

Poslech to byl vskutku zajímavý. Zpočátku jsem si říkala, že to budě pěkně napínavé. Uvíznout v autobuse, nemít možnost se z něj dostat snaha o přežití. Totéž v lanovce Hmmm to byl příliš příslib velmi zajímavého děje – takového děje, které mám ráda.

Postupem času však děj pro mě začal být méně uvěřitelný a napínavou atmosféru si, alespoň u mě, neudržel. Místy mi to přišlo i lehce zmatené a trošku jsem se v ději ztrácela. Ale za to nejspíše nemůže autorka, ale fakt, že jsem byla z poslechu tu a tam vyrušována. Ale kdo ví?

Pochválit však musím tempo děje, které bylo více než příjemné a absenci hluchých míst.

Promyšlenost děje musí autorce také pochválit. Dostat své hrdiny z takovýchto situací – klobouk dolů. Moc hezky hodnotím také popis prostředí. Chvílemi jste se skutečně ocitli v autobuse, ze kterého se nemůžete dostat. Obklopují vás mrtví, krutá vánice a divoká příroda, ve které zkratka nepřežijete. O lanovce ani nemluvím! Jak se chcete dostat z lanovky, když je pod vámi sráz 300 metrů hluboký? Brrrr

Co hodnotím naprosto skvěle, je práce interpretů, kteří nám celý příběh předčítali. Miluji hlas Jitky Ježkové a Vasila Fridricha! Ty byly ještě doplněny ohlas Zuzany Slavíkové, která také předvedla výbornou práci. Opravdu dodávali příběhu atmosféru.

Audiokniha vznikla díky nakladatelství Témbr a celý poslech má 11 hodin a 34 minut.

Audioknihu mohu vřele doporučit, protože interpreti ji dávají opravdu vysokou kvalitu, avšak příběh hodnotím spíše průměrně. Mě osobně nesedlo zpracování virové nákazy, které mi trošku kazilo dojem z příběhu. Ale přesto se mi to líbilo a mohu Závěj doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář