Vikingové v YA? ᚫᚱᛈᚠᚷᚸᚲᚳᛗ

recenze

Klan (2019) 4 z 5 / Ameli-chan
Klan

Klan - Adriane Young

Děj nás zavede přímo do bitvy, kde proti sobě bojují dva vikingské klany - Askové a Rikiové.
Tyto dva klany proti sobě bojují snad od počátku věků. Už bohové, kterým jsou klany Asků a Rikiů zasvědceny, byli nepřáteli, a proto se každých pět let koná bitva, kde se Askové s kmenem Riki utkávají.
Eelyn bojuje hrdě na straně Asků, ale když na bojišti uvidí svého údajně pět let mrtvého bratra Iriho, zaváhá a Rikiové ji zajmou.
Z Eelyn se stává dýr a je zajmuta právě novou rodinou svého bratra.
Jenže zrada Iriho, nepřátelské pohledy Fiskeho, nového Iriho 'bratra', ani fakt, že Rikiové jsou vlastně stejní jako Askové pro Eelyn nepředstavují takový problém jako tajemný kmen Herjů, v jehož existenci nikdo nevěřil a nyní napadá jak Asky, tak Rikie.
Je na Eelyn a Fiskem, aby sjednotili dva zapřísáhlé nepřátele proti mnohem většímu nepříteli.

Yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas

Eelyn byla dobrá hrdinka, žádná uplakaná nána, ale zase ani pseudodrsňačka. Občas mě sice štvala, ale rozhodně patří k těm lepším. Taky mi sedlo vyprávění z jejího pohledu.

Fiskeho jsem si hned oblíbila a scény s ním byly mé nejoblíbenější.

Inge s Havardem byli také sympatičtí a neměla jsem s nimi sebemenší problém.

S kým jsem ten problém ale měla, byl Iri. Jeho chování vůči sestře se mi nelíbilo, ale možná je to proto, že v příběhu nehrál úplně hlavní roli...

Příběh sice není nic převratného, ale stránky ubíhaly, ani nevím jak a vikingské prostředí se podle mě povedlo. Co mi v příběhu možná chybělo bylo více popsané prostředí a božstvo. Ano, teď si uvědomuji, že božstvo tam bylo, ale nebylo nějak více rozvinuté. A já, jelikož se zabývám mytologií, jsem kvůli tomu byla trochu zklamaná.

A to nebyla jediná věc ze které jsem byla zklamaná... Ke knize jsem měla příliš vysoké očekávání, čekala jsem takové jednodušší Ódinovo dítě, ale s tím se to opravdu nemůže srovnávat...

Za co má autorka rozhodně bod navíc je velmi přehledný slovníček na konci a nádherná obálka, která naštěstí zůstala původní.

Díky knize jsem měla chuť dodívat se na seriál Vikingové, který jsem ke své ostudě stále nedokoukala, heh. Pro autory je téma vikingů stále více oblíbené a já jsem za to jedině ráda. Přestože se tedy nejedná o nějáký literární skvost, myslím si, že kniha zaslouží ☆.

Blog: https://karamelkabooks.blogspot.com/

Komentáře (0)

Přidat komentář