Vidím mrtvé lidi

recenze

Později (2021) 5 z 5 / assa
Později

Později – Stephen King (recenze)
Z anglického originálu Later
Přeložil Miroslav Jindra
Vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA s.r.o.
Rok vydání 2021
Vydání třetí, brožovaná, 334 stran

https://www.nakladatelstvibeta.cz/eshop-pozdeji**l



Anotace:

Mrtví nedovedou lhát, a jestli ano, znamená to nebezpečí.

Jamie Conklin je malý kluk, který si nic nepřeje víc než obyčejné dětství. Jenže Jamie není obyčejný malý kluk – narodil se se schopností vidět a slyšet to, co nikdo jiný nevidí a neslyší. Jeho matka chce, aby svou mimořádnou schopnost tajil. Cena za její využití je totiž mnohem vyšší, než si Jamie dokáže představit. Zjistí to, až když je policistkou z newyorkého detektivního oddělení zatažen do pronásledování nebezpečného vraha.

Novela Později představuje Stephena Kinga v nejlepší formě. Podobně jako v klasickém románu To předkládá čtenářům děsivý a zároveň dojemný příběh o tom, co všechno je zapotřebí k tomu, abychom se dokázali postavit zlu.


No je fakt, že to Jamie nemá lehké. Už od malička se potýká s tím, čím si musel projít i malý Haley Joel Osment ve filmu Šestý smysl – vidí mrtvé lidi. Děje se tak nejčastěji v místech, kde dotyčný zemřel (občas si ale nebožtík také odskočí na svůj vlastní funus) a pouze na určitou dobu než se duch nadobro vytratí (ještě že tak, jinak by bylo kolem Jamieho trochu moc přemrtvolováno). Mrtví se mu zjevují tak, jak zemřeli. To znamená, že se King mohl na popisech oběti autonehody, zavražděného či sebevraha krásně vyřádit. Občas s Jamiem nebožtík prohodí pár těch slov. A jedno mají společné – o svět živých už nejeví valný zájem, jsou odevzdaní a na položené otázky vždy odpovídají pravdu. Tato skutečnost Jamieho a jeho matku dostane z velkých finančních problémů ve chvíli, kdy vyzpovídají mrtvého spisovatele ohledně jeho poslední rozepsané knihy.
Když je ale vzápětí využit přítelkyní své matky, která slouží u newyorské policie, aby od mrtvého teroristy Kennetha Alana Therriaulta zjistit, kam ukryl svou poslední nálož, něco se pokazí. Jamie se totiž mrtvého Therriaulta nemůže za žádnou cenu zbavit.
Chlapec musí náhle čelit nejen neznámému zlu, ale také člověku, který chce jeho schopnosti využít pro svůj prospěch.
Na obalu knihy se můžeme dočíst, že se King představuje ve své nejlepší formě. Tohle je ale prostě jiný King. Příběh je na něj příliš přímočarý a chybí zde ta jeho typická vrstevnatost obohacená o další mini příběhy s osudy vedlejších postav. S největší pravděpodobností se však jedná o záměr, jelikož je Později kratší práce(novela) psaná přímo pro sérii Hard Case Crime, což je pocta detektivním příběhům ze 40. a 50. let 20. století, které tehdy vycházely v brožovaném vydání a kam přispěly takové hvězdy jako jsou například L. Block, R. Silverberg, J. M. Cain, E. S. Gardner či Ed McBain. Později je tak po knihách Colorado Kid a Lunapark již třetím příspěvkem od Kinga do této řady. I když se tedy nejspíš jedná „pouze“ o jednohubku, klidně si dovedu představit i další navazující knihy, které by vytvořily novou sérii s Jamiem Conklinem v hlavní roli. Předpoklady k tomu rozhodně má a podívejme se, na kolik kousků to dotáhla série od Briana Lumleyeho Nekroskop, kde jsou schopnosti hlavního hrdiny podobné.
Komu se líbí Kingova detektivní tvorba posledních let, trilogie s Billem Hodgesem (Pan Mercedes, Právo nálezce, Konec hlídky) a navazující Outsider, s prvky nadpřirozena, ten si Později rozhodně nemůže nechat ujít. Díky své svižnosti, kraťoučkým kapitolám a bez pro někoho zbytečných odboček, je kniha velmi čtivá.
Pro pozorného Kingova fanouška je tu jedna zmínka o Shawshanku a zásadní roli tu hraje takzvaný rituál Chüd, tak dobře známý z románu To.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Boboking
24.02.2022

Skvěle napsané. Včera jsem to dočetl a souhlasím, skutečně velmi čtivé a svižné čtení. A přestože je to horor (jak vypravěč knihy několikrát připomíná), ten pocit hrůzy klouže spíše po povrchu, nejde do temných hlubin.