Velká japonská kuchařka

recenze

Velká japonská kuchařka (2013) 5 z 5 / Safienka
Velká japonská kuchařka

Chcete jíst zdravě? Mít vyváženou pestrou stravu? Začněte jíst po japonsku a tato kuchařka Vám v tom zaručeně pomůže.

Velká japonská kuchařka je skvělým pomocníkem pro všechny začínající kuchaře, kteří se odhodlali vyzkoušet něco z asijského stylu kuchyně. Možná by někomu mohl vadit fakt, že je to celé v režii známého Tomiho Okamury, ale věřte, že to samotným receptům vůbec nevadí.

Tato publikace je dělaná opravdu poctivě. Kromě toho, že Vám zaručuje sehnání japonských surovin, tak Vám i vypíše, které by to měly být.

Ze začátku máme možnost nahlédnout do celého obsahu díla a následně si přečíst pár řádků od samotných autorů. Poté už je kniha věnována ingrediencím a že jich není málo. Každá surovina je vyfocená a popsaná originálním názvem a českým popisem. Máme tak představu, co bychom měli použít. Musím přiznat, že z uvedených 42 surovin znám pouhé 4. A prakticky používám jednu. Je na čase změna.

Dále je kniha věnována základním postupům vaření. Můžeme se naučit správně připravovat makrelu, upravovat lososa na suši, správně uvařit dobrou rýži a další. Všechno je poctivě zfotodokumentováno. Zkoušela jsem připravit rýži a musím říct, že byla vynikající! Má to oproti české přípravě pár změn, které ale nejsou nikterak časově náročné.

Dílo je dále rozděleno na části, které se třídí pomocí 3 restaurací, jež můžete nalézt v v Brně a dvě v Praze. Další část je určena paní Keiko Ohwatari, která působí jako poradkyně pro japonskou domácí kuchyni ve firmě Aramark. Poslední dvojstrana je věnována baru, který není ryze japonský, ale je tzv. průkopníkem barové mixologie.
Každá uvedená restaurace je v úvodu představena. Máme tak možnost udělat si alespoň malý obrázek toho, jak to v ní chodí a kdo je jejím zakladatelem či majitelem. Aby se nám to v textu lépe hledalo, tak má každý podnik jiný barevný podklad.
Japonská kuchyně mě začíná zajímat víc a víc. Když jsem si knihu vybírala, tak jsem se obávala, aby neobsahovala samé recepty na suši. Což je možná tou klamnou myšlenkou, která napadá většinu čtenářů a kuchařských začátečníků. Opak je však pravdou. V této knize najdeme recepty na přípravu suši, ale je jich opravdu jen poskrovnu. Nalezneme zde všemožné přípravy rolek, závitků, příprav vepřového či hovězího masa, různé saláty, úpravy ryb, předkrmy, polévky a dokonce i nějaká ta vegetariánská jídla. Na první pohled vše vypadá jako jedna velká specialita, ale za to jednoduchá na přípravu. Věřte, že pokuď rádi jíte, budou se Vám sbíhat sliny.
Každému receptu je věnována dvojstrana, která je krásně nafocená a detailně popsaná. Je tu vždy okénko pro potřebné ingredience a poté opět fotodokumentace podrobného návodu k přípravě pokrmu. Výsledky vypadají naprosto famózně. Když jsem knihou listovala, tak jsem si zakládala recepty k vyzkoušení. Nemusím ani zmiňovat, že mám založeno téměř vše.

Ikdyž je v textu uvedeno, že by se měly všechny suroviny sehnat přímo v určeném japonském obchodě, tak já jsem na některé v eshopu nenarazila a nebo nebyly skladem. Přesto si myslím, že to není překážkou, neboť se dá dost surovin sehnat všude jinde. A možná za ještě příznivější cenu. Přestože je eshop hodně „Okamurovský“, tak je pěkně přehledný a dováží své produkty po celé České republice.

Knihu bych chtěla ohodnotit velice kladně. Je opravdu skvělým pomocníkem pro každého kuchaře, který se rozhodne japonskou kuchyni vyzkoušet. Jsem ráda, že ji mohu mít doma a určitě plánuji vyzkoušet co nejvíce receptů.

Za mě třikrát ano.

Komentáře (0)

Přidat komentář