Velice vlivná, ale již zastaralá kniha

recenze

Úpadek a pád Římské říše (2005) 1 z 5 / Jindra838
Úpadek a pád Římské říše

Epochální dílo Edwarda Gibbona utvářelo představu o vývoji římské říše nejméně dvěstě let. Začíná v raném principátu, a končí událostmi dnes nazývanými pádem západořímské říše. Autor na konci přidává i historii Byzance a arabské expanze, ale tyto části nejsou zdaleka tak pověstné a vlivné jako hlavní námět knihy a dělají i dojem, že byly pro autora druhořadé.

Při všem respektu k autorovi a jeho dílu je třeba říci, že učit se dnes z této knihy o daném předmětu studia je poněkud zpozdilé a navíc, vzhledem k rozsahu díla, i časově velmi náročné. Edward Gibbon byl osvícenský učenec. Jeho interpretace tzv. pádu římské říše jako důsledku zhoubných aktivit katolické církve je spíše dokladem politických animozit jeho doby než skutečným historickým závěrem. Gibbonovy zdroje se navíc omezovaly na středověké opisy římských historiků nalezené ve švýcarských klášteřích za jeho života. Nebyly mu dostupné téměř žádné prameny z Blízkého východu a Egypta, archeologické nálezy byly velmi omezené, a podmořská archeologie neexistovala vůbec. Výsledek je ten, že Gibbon klade ekonomické a mocenské těžiště římské říše mnohem dále na západ než kde ve skutečnosti leželo--tato chyba zkreslila školské studium římské říše na staletí dopředu. Kdo doufá, že nalezne nějaké systematické ekonomické, epidemiologické, demografické, ekologické, nebo technologické analýzy, bude samozřejmě zklamán--v souladu se svou dobou je Gibbon historikem zejména vojenským a náboženským.

Podrobné studium římské říše asi není možné bez povědomí o existenci Gibbonova díla. Realistický student si ale jistě vybere modernější knihu.

Komentáře (0)

Přidat komentář