Vánoční kouzlo.

recenze

Vánoční kouzlo (2023) 5 z 5 / bajub
Vánoční kouzlo

Dětská kniha + Vánoce + knihkupectví? Myslím, že výsledek je všem již předem jasný, páč takováhle kombinace snad nemůže nikoho zklamat!

Šestiletý Vilémek bydlí s rodičí nad jejich malým knihkupectvím na kraji města. Ovšem doba je zlá a hrozí, že knihkupectví budou muset zavřít, protože lidé z města se o nic a nikoho nezajímají, natož o "nějaké" knihy. Vilémek je však muž (nu dobrá, spíše chlapec) činu a rozhodne se s tím vším něco udělat - do výlohy obchodu vyrobí dřevěnou sobí laňku se sáněmi plnými knih.
To je toho, říkáte si? Jenže ta laňka ožije, naloží chlapce do sání a vyrazí s ním na cestu nocí, aby mu splnila přání. Protože kdy jindy než o Vánocích by se mělo věřit na zázraky a kouzla!

Vánoční kouzlo je milý příběh s nádhernými ilustracemi. Samozřejmě nechybí poselství, které míří spíše na nás dospělé než na děti. Ty totiž v sobě světlo stále mají (na rozdíl od nás dospělých, kteří ho v tom vánočním shonu často udusáme), vyhledávají přítomnost svých blízkých a užívají si přítomného okamžiku.

Vánoční kouzlo je vhodné k předčítání pro nejmladší čtenáře, protože celé knize dominují ilustrace, textu je v ní tak akorát, abyste ji zvládli přečíst za jeden večer.

A co na to Prdislava?
"Mně se líbilo, jak ten sob ožil a vozil toho chlapečka v sáních po nebi a jak pak lozzážili (rozuměj rozzářili) celé město! A taky se mi líbilo, jak se pak ten sobík pšidal k Santovi - to je u nich jako Ježíšek, víš?"

Jako co si budem, kombinace vánočního kouzla, knihkupectví Kouzelná slova (ten název je naprosto boží a hned mě samozřejmě napadlo, že přesně takové knihkupectví bych si jednou přála) a dětského hlavního hrdiny je u nás zárukou úspěchu.

Komentáře (0)

Přidat komentář