V zajetí Vatikánu

recenze

Bez dechu (2022) 5 z 5 / Kikina182
Bez dechu

Vypadalo to, že se všichni budou chovat, jako by se události v Monaku nikdy nestaly. Ale najednou se situace obrací o sto osmdesát stupňů a Mac se tak ocitá až po krk v problémech. Musí se přesunout do Vatikánu a před Nejvyšší čarodějnou radou prokázat, že není zodpovědná za to, co se odehrálo.

Přestože je na první pohled jasné, že jsou obvinění proti ní vybájená, jsou lidé, kteří nechtějí Mac vidět na svobodě, a tak jí hází pod nohy jeden klacek za druhým. Naštěstí má silné spojence, kteří ji rozhodně nenechají bojovat samotnou. Ať už proti falešným obviněním Nejvyšší čarodějné rady nebo dalším potížím, které Mac přitahuje jako magnet.

Stejně jako v předchozím díle je vypravěčkou příběhu hlavní hrdinka Mac. I tentokrát kniha nabízí lehký a čtivý styl psaní, díky kterému se čtenář do knihy začte v podstatě okamžitě, ale zároveň nechybí dostatečně podrobné popisy. Díky téhle kombinaci je jednoduché se do příběhu ponořit a prožívat ho spolu s jeho hrdiny naplno.

Bez dechu krásně navazuje na události, které se odehrály v prvním díle Bez duše. Dalo by se říct, že první díl je základem pro zápletku druhého dílu, ale rozhodně kniha nečerpá jen z těchto událostí. Je napěchována jednou zápletkou za druhou, které ale spolu skvěle souzní a vytvářejí tak úžasný příběh plný akce, napětí a překvapivých zvratů. Kromě toho kniha také poodkrývá další poznatky o magickém světě a představuje nová nadpřirozená stvoření.

Opět se jedná o úžasný příběh, který je skvěle promyšlený a neobsahuje žádné nesrovnalosti či mezery v událostech. Vše se samo od sebe krásně propojuje i s poznatky z předchozích autorčiných knih a tvoří jeden krásný celek, ze kterého se mi tajil dech.

Ačkoli se příběh přesunul do úplně jiné země, většina postav známých z prvního dílu Bez duše se v knize objevuje i tentokrát. A nechybí ani pár postav ze série Odstíny života. Lusy Adams se drží toho, jak postavy představila v minulých knihách. U některých jde autorka trochu víc do hloubky a odhaluje o nich jejich stránky, které v předchozích knihách nebyly zmíněny. A aniž by narušila konzistentnost jejich povah, daří se ji v knize zobrazit jemné změny v jejich chování, které odráží to, čím vším si musely projít.

Každá další kniha od Lusy Adams je lepší než ta předchozí. Bez duše je úžasný příběh, ale Bez dechu? V téhle knize je všechno, co v předchozím díle, ale v mnohem větší míře. Kniha je mnohem napínavější, emotivnější, akčnější a takhle bych mohla pokračovat dál.

Pokud se vám líbila kniha Bez duše, tak se určitě vrhněte i na pokračování. A pokud vás první díl nezaujal tolik, jak jste čekali, tak by podle mě vůbec nebylo od věci dát téhle sérii ještě jednu šanci a nechat Bez dechu ať vás přesvědčí, že stojí za to v této sérii pokračovat.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji autorce Lusy Adams.

Komentáře (0)

Přidat komentář