Úkol od Eraka

recenze

Návrat Temudžajů (2020) 5 z 5 / Kikina182
Návrat Temudžajů

Před lety se díky spojenectví Skandinávie a Auraluenu Temudžajové stáhli a přestali na skandinajce útočit. Nikdy se však nevzdali svých plánů na dobytí této země, jelikož jim stojí v cestě k tomu, aby ovládli celý svět. A tak po letech zaútočí, ale odtáhnou s nepořízenou.

Oberjarl Erak má však obavy, se by se jejich nepřátelé mohli pokusit napadnout zemi jinou cestou. Proto se rozhodne poslat Bratrstvo Volavek na průzkumnou misi. Jako obvykle to není jednoduchý úkol a skirl Hal má své pochyby. Stejně jako oberjarl však nechce nic riskovat a tak se vydávají vstříc dalšímu dobrodružství a možná i nepřátelům.

Styl psaní je ve stejném duchu jako u ostatních autorových knih. Je vyprávěn z pohledu třetí osoby, ale to autorovy ani v nejmenším nezabraňuje, aby odhalil čtenáři myšlenkové pochody svých hrdinů, o kterých nemají tušení ani ostatní postavy.

John Flanagan píše opravdu čtivě. Příběh je plný detailů a popisů, které obvykle moc nemusím, ale autor je umí podat tak skvěle, že se u nich člověk rozhodně nenudí. Naopak tím umožňuje úplně ponoření do příběhu a procítění atmosféry, ve které se odehrává.

Příběh se mi jako obvykle moc líbil. John Flanagan je zkrátka skvělý spisovatel a jeho příběhy jsou nápadité a zajímavé. Přiznávám, že v tomto případě mi však příběh přišel méně dobrodružný než v předchozích dílech.

Pořád je tu hromada akce a skvělá zápletka, ale celou knihu jsem čekala na nějaký mnohem větší a překvapivější zvrat, který bohužel nepřišel. Příběh je podle mě skvělý i bez nějaké další zápletky, ale i tak mě to trochu mrzí, jelikož jsem celou dobu čekala se zatajeným dechem, jaký bude v příběhu háček a ono nakonec nic. Ale vzhledem k tomu, že jsem přečetla všechny knihy, které u nás od autora vyšly, tak bych se nedivila, kdyby se ten háček na který jsem se tak těšila, objevil v dalším díle.

Skoro všechny postavy z knihy se už objevily v předchozích dílech této série, takže je autor nepopisuje nějak do detailu, což podle mě ani není nutné. Spíše se soustředí na zdůrazňování některých jejich rysů, které jsou pro ně typické a zaznamenávání toho, jakým vývojem od prvního dílu prošly.

V knize se objevilo i pár vedlejších postav a v tomhle případě to byly skutečně vedlejší postavy v pravém slova smyslu. Moc velkou roli v příběhu nehrály, ale ani tak je autor neopomněl a dal jasně najevo, co jsou zač a co od nich člověk může očekávat. Nejedná se o nějaký hlubší popis, ale pro tuhle knihu podle mě naprosto dostačující, jelikož postavy byly výrazné, takže se nedaly zaměnit a pokud se objeví ještě v dalším dílu, tak určitě nebude problém si alespoň v náznacích vzpomenout, co jsou zač.

Další díl ze série Bratrstva je opět skvělý a já nemůžu jinak, než autorovy zatleskat. Řekla bych, že John Flanagan je autor, který může napsat jakkoli dlouhé série a člověk se nikdy nesetká s pouhým výplňovým dílem. Svědčí o tom i Návrat Temudžajů, který se četl jedna báseň a jsem opravdu zvědavá, co si pro nás autor přichystá dál.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Egmont.

Komentáře (0)

Přidat komentář