Tvůj děda byl hrdina? Seš si jistej…?

recenze

Valašsko v područí hákového kříže (2017) 5 z 5 / katy238
Valašsko v područí hákového kříže

Kniha V područí hákového kříže se trochu vymyká normálu literatury faktu, protože se nejedná jen o výčet faktů, ale o vyprávění z konkrétní lokality o konkrétních lidech. A s uvedením celých jmen se snadno stane, že někdo z místních pozná, že strýček nebyl hrdina a babička tu almaru nepodědila právoplatně…

Ale postupně.

Kniha se ke mně nedostala náhodou, můj muž má hluboké kořeny kolem Rožnova pod Radhoštěm a jeho rodina mezi zdejšími kopci žije skutečně odnepaměti. Proto po vydání knihy po ní mamičky i tatíčkové skočili, šla z ruky do ruky a ti nejstarší žijící dokonce některé fatické chyby v knize jsou schopni dle vlastních vzpomínek opravit.

Jako menšího závisláka na tomto typu literatury jsem neváhala dlouho a knihu sobě i svému muži sehnala také. Navíc v době studií jsem se v tomto kraji pohybovala a později načas usadila, proto mě mnoho lokalit (i uvedených jmen…) bylo známých. Provedení knihy je však opravdu neobvyklé.

Autor se totiž nezdráhá promítnout do svého díla své osobní postoje a názory, budiž mu ke cti, na toto už na počátku knihy upozorňuje, ovšem v této knize jsem se setkala s názory diametrálně odlišnými než v jiných dílech.

A tak to má být, všechny knihy by neměly opakovat to samé. Rok 1938 je zde pojat naprosto z jiného konce a rozhodnutí o kapitulaci tvrdě zkritizováno. Partyzáni jsou označení za většinové zbabělce, kdy jen málo z nich bylo skutečnými hrdiny, zbytek jen účeloví lenoši a zbabělci, za které obyvatelstvo jen trpělo a kolaboranti jsou označování celými jmény, a to nejenom ti všeobecně známí a již dávno zastřelení či jinak zprovození ze světa, ale i z řad místního obyvatelstva.

Vzhledem k velikosti obcí a provázanosti komunit bude mít asi několik čtenářů z těchto míst trochu šok. Já sama několik příjmení poznala a přemýšlela jsem, jestli je to taková veliká náhoda, nebo se skutečně jedná o konkrétní rodiny z konkrétních míst…

Valašsko v područí hákového kříže působí dojmem, že se zajímá pouze o několik míst, kniha však obsáhne velkou část Moravy i s Ostravou a ukazuje provázanost v režimu a činy obyvatel pod jeho nadvládou. Bývá to velice smutné vyprávění a autor opravdu neskrývá nic. Popravy, zbytečná úmrtí, a hlavně zabíjení pro zábavu i ze strany těch, kteří se představovali jako zachránci, je velice smutné a dodnes vzbuzuje zlost.

Opravdu se jedná o vzácné dílo, kde jsou v literatuře obsaženy i emoce a kniha mě velice příjemně překvapila, vím, že se k ní určitě vrátím a odkazuje i na mnohé jiné publikace a studie. Hlavně označování konkrétních míst vítám a už teď s mužem víme, že až se ustálí počasí, s touto knihou v ruce sedneme na motorku a něco si objedeme i na vlastní pěst.

Doporučuji toto čtení všem zájemcům o období druhé světové války a život obyčejných lidí na Valašsku, pokud však dáváte přednost spíše suchému vyprávění bez kusu autorovy osobnosti, přečtěte si to taky, protože to, co autor do díla vložil, najdete v málokteré knize.

A těch, co v knize své příbuzné poznali, je mi opravdu líto… Ať už na jakékoliv straně.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Johnyd
09.04.2020

Mnoho chyb mnoho dobrych fotek Hodne prace slaby vysledek Je to beletrie ne dokumentarni prace.Davat vlastni nazor autora do hlavniho textu nevhodne-dat do poznamek a pracovat s fakty. Vyuzit komentare z obou stran a recenzovat text odborniky take z archivu.Je tu moc dezinformaci a jednostranych uvah.