Tři ženy a jeden muž, to nemůže skončit dobře

recenze

Manželky (2021) 4 z 5 / LukBook
Manželky

Tarryn Fisher vás ve své knize Manželky přivede do světa, který by byl pro některé muže rájem, pro ženy naopak peklem. A možná si položíte onu zásadní otázku. Může žít chlap se třemi ženami, aniž by se z toho nezbláznil?

Krásný a přitažlivý manžel Thursday má jednu zásadní chybu. Vedle své ženy obšťastňuje ještě další dvě, a dokonce se k nim otevřeně hlásí. Thursday se s nimi nikdy nesetkala. Protože je strašně zamilovaná, nechává to být. Jednoho dne však nachází indicii, pomocí níž může jednu z nich najít. A díky tomu se začíná odehrávat série šílených událostí, během nichž ani čtenář netuší, čemu vlastně může věřit.

Jestli si nějaká kniha zaslouží nálepku psychologický thriller, tak jsou to právě Manželky. Od začátku vás totiž vezmou na cestu plnou pohledů do mysli, kterou asi většina z nás nebude chápat. No přiznejte si sami“ „Dokázali byste žít s mužem, o němž víte, že má další dvě ženy“? A ještě vám o nich nadšeně povídá?

Autorka ve svém vyprávění rozjíždí opravdu šílenou jízdu, při níž možná nebudete moci rozeznat co je pravda a co lež. Ostatně to chvílemi neví ani samotné postavy. V druhé polovině knihy totiž přichází zásadní zvrat, který otřese celými základy proběhlé story. Čtenář si musí udělat svůj vlastní názor, následně mu je vyvrácen a vlastně se v tom někteří z méně pozorných mohou ztratit.

Ale podle mě se jedná o vesměs originální a zajímavou zápletku. Jen si při ní musíte zvyknout, že žádná z postav není vyloženě sympatická a každá z nich se může přetvařovat, lhát případně se pustit za hranice normálnosti. Prostě je to celkově psycho.

Celý příběh je velice čtivý, kapitoly tak akorát dlouhé a text vám hezky plyne před očima. Někteří čtenáři mluví o hluchých místech, já jsem je ovšem nezaznamenal. Znáte to, sto lidí – sto chutí. Knihu jsem přečetl takřka na jeden zátah a po celou dobu jsem se bavil. Chvílemi se dočkáte trochu ostřejší mluvy. Prostě pár těch sprostých slov se tam vyskytuje. Ale nepůsobí nijak nevhodně a vlastně se mi tam díky povaze samotných postav hodily.

Závěr se začne odehrávat v dosti rychlém tempu, takže z něj budete dostatečně nadšení. Na konci si budete možná říkat, kdo byl vlastně větší padouch a kdo dopadl nejlépe. Po přečtení určitě strávíte aspoň chviličku nad přemýšlením, jak to vlastně bylo celé šílené a třeba to ve vás zanechá i nějaké emoce.

Manželky nejsou vůbec špatným thrillerem. Vlastně bych je označil slovem velmi zajímavý. Rozhodně se o nich nedá mluvit jako o odpočinkové četbě. V průběhu musíte dávat dobrý pozor, abyste stihli všechny důležité otočky a odbočky a možná stejně některé nepochopíte.

Rozhodně mě však celé toto dílo přivedlo k odpovědi na ony zapeklité otázky. NE, opravdu bych nechtěl žít s více ženami a NE, opravdu bych nestrpěl, aby moje žena žila s více muži. Ale proti gustu….Jestli to tak někomu vyhovuje (jakože takový lidi jsou), přeju jim hodně štěstí. Měli by si ovšem možná přečíst tuto knihu, aby nebyli někdy v budoucnu nepříjemně překvapeni.

Komentáře (0)

Přidat komentář