Tři metry nad nebem: Lásku dvou mladých lidí jsem nezvládla

recenze

Tři metry nad nebem (2023) 1 z 5 / VasnivaCtenarka
Tři metry nad nebem

Federico Moccia napsal román, který je celosvětovým bestsellerem a sloužil jako předloha ke stejnojmennému filmu, který byl natočen v roce 2010 a v současnosti kniha Tři metry nad nebem posloužila jako předloha k seriálu Summertime, který se aktuálně vysílá na Netflixu.

Když jsem spatřila obálku této knihy, dostala jsem na ni neskutečnou chuť. Chtěla jsem se vrátit do dívčích let a užít si zkrátka teenage lásku na břehu moře. Jak moc mne kniha lákala! Jak moc jsem se na ni těšila! A tak moc, jak jsem se těšila, stejně moc jsem pak byla po pár stránkách zklamaná. Je mi líto, že to musím napsat, ale tohle je po dlouhé době kniha, kterou jsem nezvládla dočíst.

Proč jsem ji nezvládla dočíst? Nevím, zda to bylo překladem či stylem, jakým kniha byla napsána, ale něco tak zmateného jsem opravdu ještě nikdy nečetla. Příliš mnoho postav jejichž jména mi splývala, střihy mezi odstavci a mezi větami byly takové, že jsem zkrátka ztrácela naprostý přehled co se vlastně v ději odehrává. Dialogy mezi postavami byly napsané tak nelogicky, že jsem vůbec nechápala, o čem jsou, proč jsou a kdo je vlastně vede.

Opravdu jsem ještě nikdy necítila při čtení knihy takový zmatek. Protože jsem při čtení začala pochybovat spíše o sobě než o knize, dovolila jsem si přenechat čtení několika stran mému partnerovi a jedné další knihomolce, a všichni jsme se shodli na tom, že nám to zkrátka nedává vůbec smysl.

Původně jsem si řekla, že se hecnu a knihu dočtu. Ale to fakt nešlo, protože se čtení pro mne stalo, bohužel, útrpnou záležitostí. Nakonec jsem si pustila alespoň film, abych pochopila, o čem ten příběh vlastně je. Nemohu tedy soudit, do jaké míry je film přesně podle knihy, ale byl celkem koukatelný, tak jsem si alespoň trošku napravila chuť.

Je mi moc líto, že musím po dlouhé době napsat takto negativní recenzi. Obvykle se snažím na knihách nacházet něco dobrého, zajímavého, čtivého, ale tahle kniha mne opravdu velmi natrápila.

Komentáře (0)

Přidat komentář