To nejhorší v nás - slovenský psychothriller

recenze

To nejhorší v nás (2023) 4 z 5 / Kizuizi
To nejhorší v nás

Učitelka Soňa má za sebou velmi nevydařený vztah, a i když ona sama žádný nový nehledá, osud jí do cesty přihraje psychologa Ivana. I ten si nese šrámy na duši, proto se oba snaží tomu druhému vyjít co nejvíc vstříc a jejich vztah jen vzkvétá. Není jim však přán, objevuje se závist a nenávist, dokonce i smrtelné výhružky...

Přečtené knihy od slovenských autorů bych spočítala na jedné ruce, vlastně mi do nedávna stačil jeden prst. Ano vím, je to ostudné, ale aspoň mám teď trochu lepší pocit, když do tohoto útlého výčtu mohu přiřadit tuto novinku.

To nejhorší v nás je čtivý a napínavý psychothriller, jehož děj postupně graduje a v podstatě nutí čtenáře číst dál, aby věděl jak to dopadne. Já jsem tuhle knížku slupla za večer a musím se přiznat, že ve mně probudila celkem dost negativních pocitů. Ale neděste se - pocity to byly negativní hlavně vůči jedné postavě a rozhodně k takové knize patří.

Kapitoly jsou krátké, svižné a postupně nám představují život hlavních postav nejen z přítomnosti, ale odkrývají i jejich (ne moc hezkou) minulost. Ten příběh mě bavil, a i když jsem cca od půlky v podstatě měla jasno co a jak, stejně mě autorka dokázala na konci překvapit. Dokonce se jí podařilo napsat příběh, kde jsem si ani nikoho moc neoblíbila, protože opravdu všichni měli temnou stránku, jak "slibuje" název knihy. (Dobře, uznávám že je tu jedna postava, která si nenávist nezaslouží.)

Vypadá to, že nemám knize co vytknout, ale to je omyl. Má výtka však nesměřuje k autorce, ale k překladu - je zde totiž špatně skloňováno jméno jedné z postav a upřímně řečeno, mne to děsně rozčilovalo. Chvilku mi totiž trvalo než jsem pochopila, že je to chyba a donutilo mě to listovat zpět a zjišťovat, kde se vzala "další" postava. (Když se totiž napíše: "po Martině odchodu", podle mého názoru odešla Marta. Jenže v knize žádná Marta není! Ta co odešla se jmenuje Martina...)

Za recenzní výtisk moc děkuji autorce

Komentáře (0)

Přidat komentář