Zabij, nebo zemři - první díl thrillerové série

recenze

Zabij, nebo zemři (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Zabij, nebo zemři

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Daniela Vega je agentka FBI a je právě na cestě do práce, když je na ulici svědkem velmi neobvyklé vraždy. Jejímu týmu se podaří pachatele dopadnout, jenže jak se zdá, tenhle případ bude ještě zapeklitější, než se prve zdálo. A tak nezbývá než do protivníkovi hry...

Do češtiny byla od autorky přeložena už jedna trilogie - s Ninou Guerrerou (Šifra, Hadí oči a Sokolník) - a ta byla naprosto parádní. Proto jsem byla velmi zvědavá, jaká bude její nová hrdinka a jestli se mi bude zamlouvat alespoň stejně, jako právě Nina.

Zabij, nebo zemři rozhodně patří mezi knihy, které je dobré nepřehlížet, pokud patříte mezi thrillerové nadšence. Autorka píše poutavě, a jelikož sama dříve pracovala u FBI, rozhodně můžeme věřit tomu, že určité postupy si nevymýšlí. Příběh je sice zpočátku pomalejší, ale jinak je svižný, napínavý a jistě zaujme i ty, kteří mají rádi únikové hry. Jen tady jde opravdu o život.

Hned v úvodu máme možnost poznat hlavní postavu Danielu - je to agentka FBI a patří mezi jednu z mála žen, které za sebou mají speciální elitní výcvik. Ovšem její výcvik není to jediné, proč o ní měla FBI zájem. Daniela má totiž zálibu v řešení různých hlavolamů, a tak je pro ni skoro hračka řešit zakódované zprávy.

Nemohu se ubránit srovnání s předchozí trilogií - tahle nová série vypadá velice slibně, Daniela mi přijde sympatická (i ona má pohnutou minulost), avšak série s Ninou byla trochu svižnější a akčnější. Na druhou stranu je zase dobré, že to není stejné - nechceme číst pořád to samé dokola a Zabij, nebo zemři má prostě tu "smůlu", že přichází na řadu až jako druhá.

Co se mne týká, jsem spokojená - únikovou hru jsem sice nikdy nehrála (po tomhle ji ani zkoušet nehodlám), takže moc nevím jak to funguje, ale to vůbec nevadí. Téma je to netradiční, poutavé a nechybí ani dramatické zakončení. Takže ano, rozhodně vám ji mohu doporučit ať se spolu můžeme těšit na další díl!

Komentáře (0)

Přidat komentář