Tituba: Boj za Svobodu

recenze

Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu (2022) 5 z 5 / actavis
Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu

Maryse Condé vytváří v knize „Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu“ příběh, který nejen poutavě rozvíjí historické události čarodějnických procesů v Salemu, ale také nám otevírá pohled do hlubokých společenských a rasových otázek.

Hlavní postava, Tituba, oslovuje čtenáře svou sílou a odvahou. Přestože je otrokyní, dokáže se postavit proti tlaku a nekompromisně bojovat za svou identitu. Condé nám předkládá životní příběh plný tragédie, kterým nejsou jen čarodějnické obvinění, ale také každodenní boj s rasismem a předsudky.

Příběh Tituby se stává jakousi mikrokosmem společnosti, kde nenávist a netolerance bují jako plamen, připomínající, že historie není vždy spravedlivá. Condé výrazně upozorňuje na to, jak snadné je se nechat unést kolektivní hysterií a obětovat nevinné na oltář vlastních obav a předsudků.

Jazyk, který autorka používá, je bohatý na poetické prvky a hluboký ve vyjádření emocí postav. Prostřednictvím promyšleného vyprávění Condé přibližuje čtenáři nejen historický kontext, ale i psychologii postav, čímž knize dodává autentičnost a hloubku.

„Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu“ není jenom kniha o historických událostech, ale spíše o lidské podstatě, o odvaze stát se sami sebou v době, kdy to znamenalo riskovat život. Maryse Condé vytvořila dílo, které pobuřuje, vzdělává a pohlcuje čtenáře do doby plné nejistoty a lidských tragédií.

Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.


Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu Maryse Condé

Tituba je z dobových pramenů dochované jméno černošské otrokyně z Barbadosu, která se řízením osudu ocitla v roce 1692 v americkém Salemu. V puritánském městě vyvolá její barva kůže hrůzu a davová hysterie vyvrcholí nechvalně znám... více


Komentáře (0)

Přidat komentář