Tajemství z minulosti

recenze

Stíny nad zálivem (2018) 5 z 5 / Kikina182
Stíny nad zálivem

Sára a Isla jsou nejlepší kamarádky. Velkou část svých životů strávily spolu a prožívaly tak společně i ty nejkrásnější události svých životů. Dokonce mají i stejně staré děti. Tedy měly. Jacob a Marley se totiž před sedmi lety vydali plavat do moře, ale zpátky se vrátil pouze Jacob.

Po předpokládané smrti Islina syna Marleyho už není jejich přátelství tak pevné, ale pořád jsou přítelkyně. Stále žijí na pláži v sousedících chatkách. Vypadá to, jako kdyby se toho moc nezměnilo, ale po Marleho smrti se vše převrátilo naruby.

Všechno vyvrcholí, když Sářin syn Jacob v den svých narozenin, které připadají na výročí Marleyho smrti, zmizí. Spouští se rozsáhlá pátrací akce, ale Jacob nikde není. A tahle souvislost jistě není náhodná. Strach o Jacoba neustále sílí, ale to není to jediné. V souvislosti s jeho zmizením začínají totiž vyplívat na povrch nové skutečnosti o události, která se stala před sedmi lety. Nikdo neví jistě, co se v ten osudný den stalo a jakou to má souvislost s Jacobovým zmizením. Zatím…

Nebyla jsem si úplně jistá, jestli jsou Stíny nad zálivem to pravé čtení pro mě. Na jednu stranu mě kniha lákala, ale na druhou jsem si nebyla úplně jistá, jestli bude skutečně tak napínavá, jak slibovala anotace. Nakonec jsem si ale řekla, že za přečtení nic nedám. Navíc ohlasy byly více než kladné.

Příběh je psán v ich formě z pohledu Sáry a Isly, které se ve vyprávění nepravidelně střídají. Ale převládá pohled Sáry, který vypráví především aktuální události. Isla pak mluví spíše o událostech minulých let, ale nechybí ani její současný příběh.

Původně jsem si myslela, že by vyprávění z dvou pohledů mohlo být zkázou této knihy, ale mýlila jsem se. Vlastně je skvělé, že se úlohy vypravěče zhostily obě dvě nejlepší kamarádky. Dozvěděla jsem se tak spoustu informací z obou pohledů hlavních protagonistek, ale autorka zároveň neprozradila nic, co jsem jako čtenář nemusela vědět. Právě toho jsem se v první řadě bála. Naštěstí neoprávněně.

Hodně se mi líbí také to, že jsou v knize sepsány o události z minulosti. Samozřejmě z toho důvodu, že jsou důležité pro příběh, ale i proto, že ho to dělá reálnějším. Díky pohledu zpátky získaly hlavní hrdinky minulost, a tak vypadají mnohem skutečněji a příběh je lepší.

Ze začátku jsem se trochu bála, že jsem si přeci jen vybrala špatně. Všechno to bylo v jedné rovině a nevypadalo to na žádnou akci, ale to se hodně rychle změnilo. Kolem Jacobova a vlastně i Marleyho případu se začalo objevovat mnoho otázek a teorií. Postavy se začaly vybarvovat v pravém světle a celé to bylo dost zajímavé a napínavé.

Čím víc jsem se blížila ke konci, tím víc stoupalo i moje napětí. Měla jsem neustále stále víc otázek a žádné odpovědi. Tedy několik málo odpovědí se objevilo, ale kolem nich se hned vynořilo dalších deset otázek. Kniha mě skutečně nechala bezradnou a nejistou až do poslední stránky. Říct, že je nepředvídatelná je slabé slovo.

Jsem neskutečně ráda, že jsem se nakonec rozhodla přečíst si Stíny nad zálivem. Tahle kniha je totiž opravdu úžasná a já před Lucy Clarke smekám. Vymyslela vážně dokonalý příběh, který nejspíš překvapí každého čtenáře.

Pokud hledáte knihu, u které budete v napětí až do poslední strany, už nehledejte. Stíny nad zálivem je ta pravá kniha pro vás. Určitě vás nezklame.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada.

Komentáře (0)

Přidat komentář