Svět bude hořet

recenze

Svět bude hořet (2023) 4 z 5 / ElisR1
Svět bude hořet

Kniha Svět bude hořet nás zanese do dystopické budoucnosti, ve které jsou zakázané modernější technologie, jako je například umělá inteligence.
Samotný začátek sice trošku skřípe, protože nám autorka příliš nevysvětluje, co se vlastně stalo, proč jsou technologie zakázané a jak k tomu vlastně došlo, že se celá Evropa podřídila jednomu panovníkovi. Proto kniha nepůsobí natolik čtivě, jak by mohla, kdyby nám Lena Kiefer dala více indicií. A to i přesto, že je kniha už od prvních stránek poměrně akční.
Vše se ale mění kolem sté stránky. Pomalu získáváme nějaké informace o samotném světě a hlavní hrdinka Ofélie již nepůsobí tak nesympaticky, jako ze začátku.
Bohužel autorka nedotáhla svůj svět do detailů a během čtení si pravděpodobně všimnete několika nelogičností, které vám budou snižovat dojem ze čtení.
Co se týče hlavních postav, své oblíbence si tam jistě najdete. Bohužel hlavní hrdinka Ofélie to nejspíš nebude. I když se v průběhu příběhu její chování a osobnost výrazně zlepší, působí dost nevyspěle na to, jakou roli zastává.
Samotný závěr v mých očích opět o něco klesnul, protože nejen, že končí hodně otevřeně, což znamená čekat na vydání dalšího dílu, ale zároveň mi přišel trošku překombinovaný. A pokud je vše tak, jak si myslím já, tak moje mínění o Ofélii ještě mnohem víc kleslo. Bohužel vám nemůžu prozradit víc, protože to už by byly spoilery.
Každopádně, kniha Svět bude hořet má i přes své mouchy velký potenciál, že vás bude bavit a já jsem zvědavá, co přinese pokračování.

Celkově jde o poměrně čtivou dystopii, která má zajímavou myšlenku, ale nedotažený svět. V knize nechybí ani nečekané zvraty, lehká romantika či vtipné momenty. Pro mladší čtenáře holdující dystopiím ji můžu rozhodně doporučit, ale nudit se nebudou ani ti starší.

Moc děkuji @knihydobrovsky za zaslání knihy k recenzi.

Komentáře (0)

Přidat komentář