Děvčata z Harpers

recenze

Děvčata z Harpers (2023) 4 z 5 / ElisR1
Děvčata z Harpers

Příběh Děvčat z Harpers nás seznamuje se čtyřmi ženskými postavami, a to Beth, Maggie, Sally a Rachel. Všechny čtyři totiž začínají pracovat v nově otevřeném obchodě na Oxford Street a skrze střídání jejich pohledu vyprávění sledujeme, jak se obchod drží a jak děvčata prožívají své osudy.
Hned na začátek musím říct, že ačkoliv jsem byla za střídající se pohledy vyprávění ráda, vadilo mi, že v knize chyběly informace, čí pohled právě sledujeme, takže místy to bylo trochu matoucí.
Ale začněme od začátku. Autorce se podařilo skvěle vykreslit dobovou atmosféru i postavení žen. Rosie Clarke vysvětluje tehdejší problémy žen a v příběhu to využívá k lehkému postrčení svých hrdinek k feministickému hnutí. Nemusíte se ale bát, že by tento aspekt byl do příběhu zakomponován nějak násilně.
Charaktery postav jsou zde poměrně vyvážené, například Sally se nebojí projevit vlastní názor a jde si sebevědomě za svým, naopak Maggie je křehká a zpočátku působí až zakřiknutě.
Do samotného příběhu se ale poměrně těžko začtete, protože autorka hojně využívá popisy. A to až do takové míry, že čtenář má přehled téměř o každé prodané položce, kterou se podařilo děvčatům prodat a kolik za ní utržily. Z mého pohledu to velké množství popisů knize dost ubíralo na čtivosti a zpomalovalo tempo vyprávění téměř na nulu. Nepřidával tomu ani fakt, že autorka velmi ráda opakovala myšlenkové pochody děvčat. Takže když si některá z nich něco pomyslela, tak si to samé pomyslela i po pár stránkách znovu. Některé myšlenky tak byly čtenáři předkládány několikrát, což bylo spíše rušivé, než aby to působilo jako osvěžení informace.
Jinak šlo ale o povedený příběh a autorka má u mě velké plus za využití skutečných událostí a postav. Například zde totiž můžete ve vedlejší lince sledovat osud Titanicu.
A na co se tedy ještě můžete těšit? Kromě romantických dějových linek se zde řeší i další věci, například problematika potratů, rodinné a kamarádské vztahy a již zmíněné postavení žen a tragédie potopeného parníku.
Pokud se rozhodnete číst Děvčata z Harpers, mějte na paměti, že se jedná o úvodní díl série, takže je spíše takový seznamovací a rozehrává dějové linky i romance do pokračování. Tento díl končí spíše otevřeně, ale vzhledem k jeho událostem naláká na další díl.

Pokud máte rádi pozvolně plynoucí historické příběhy a nevadí vám přehršel popisů, tak Děvčata z Harpers jsou poměrně vydařeným úvodním dílem série.

Děkuji nakladatelství Moba za zaslání knihy k recenzi.

Komentáře (0)

Přidat komentář