Smrt hraje vrhcáby

recenze

Smrt hraje vrhcáby (2023) 3 z 5 / ElisR1
Smrt hraje vrhcáby

Smrt hraje vrhcáby je sice již třetím dílem série Tadeáše z Příhraz, ale ve skutečnosti se zde dozvídáme, jak to všechno začalo a kým Tadeáš je. Proto pokud nemáte ještě ze série nic přečteného, klidně můžete začít právě tímto dílem.
A na co se tedy můžete těšit?
Na historické krimi, kde se Tadeáš upíše k vyšetření vraždy a moc nástrojů, které by mu s tím pomohly, k dispozici nemá.
Já se přiznám, že jsem s knihou dost bojovala a kvůli přílišným popisům autorky - ať už myšlenek postav nebo okolí - se mi nedařilo do knihy začíst. Nepomáhaly tomu ani některé vycpávkové části, jako například, když hlavní postava odjede z panství jiného urozeného pána, dojede domů a hned ho dožene posel, že se má opět vrátit tam, odkud právě odjel... Z mého pohledu byla kniha poněkud zdlouhavá a neškodilo by ji trošku zkrátit. To se týká i délky samotných kapitol.
Co se týče postav, ani ty na mě dojem moc neudělaly, protože působily ploše. V jistých skupinách totiž můžeme vidět společné rysy, jako například, že urození páni jsou všichni do jednoho nadutí, vojáci zase moc rozumu nepobrali a samotný velitel Jozífek se chová jako štěně, které visí na svém pánovi.
Autorce se ale podařilo velmi dobře zpracovat historické kulisy a tehdejší zvyky. Pokud vám nevadí delší popisy a jste fandové středověkých způsobů a krimi linky, tak tohle bude kniha přesně pro vás. Zápletka je totiž dost povedená.

Hodně popisná historická krimi s povedenou zápletkou a vcelku sympatickými postavami. Pokud máte tento žánr rádi a nevadí vám občasná zdlouhavost, tak Smrt hraje vrhcáby by mohla být pro vás.

Děkuji nakladatelství Moba za zaslání knihy k recenzi.

Komentáře (0)

Přidat komentář