Svědectví oběšence historická detektivka

recenze

Svědectví oběšence (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Svědectví oběšence

Inspektor Benjamin Ross je jednoho večera zavolán do věznice Newgate, kde si ho vyžádal muž odsouzený k smrti. Rozhodl se totiž před smrtí ulevit svému svědomí a oznámit zločin, kterého byl svědkem. Ross ho vyslechne, ale neví co dál. Má věřit vrahovi, který je odsouzen k smrti a začít vyšetřovat zločin starý mnoho let, nebo je to jen pokus zoufalce, jak oddálit svou jistou smrt?

Ann Granger a starý Londýn, to je naprosto ideální spojení a musím se přiznat, že v tomto případě jsem ani nečetla anotaci, a ani chvilku jsem neváhala. Autorka mě ještě nikdy nezklamala, a tak mám u jejích knih naprostou jistotu, že mě budou bavit.

Svědectví oběšence je pátý díl historické detektivní série, kterou nás provází postavy inspektora Scotland Yardu Benjamina Rosse a jeho manželky Lizzie. Lizzie sice u policie nepracuje, ale velmi ráda řeší různé záhady, což tak trochu jejího muže rozčiluje, protože se dost často ocitá i jistém ohrožení. Ovšem i přes tohle nebezpečí Ben rád využívá její nadšení a úvahy, nechává si od ní poradit a i ji sem tam k vyšetřování přibere.

A to se stane i tentokrát, když je potřeba tak nějak nenápadně a neoficiálně, ověřit informace, které by mohly vést k zahájení vyšetřování. Bohužel úplně nevyjde snaha o utajení, a tak je Lizzie do případu zapojena i oficiálně. Nevadí to ani vedení Scotland Yardu, protože pravá dáma se raději svěří ženě, než obyčejnému policistovi.

Svědectví oběšence začíná tak trochu morbidně, v prostředí hnusné a odporné věznice, kde se ještě ke všemu chystá poprava. Ale i díky tomu se čtenář přenese rychleji do viktoriánské doby a posléze si tak může vychutnat tu skvělou atmosféru... drožky, pány v cylindrech, dámy v krinolínách, dětičky pobíhající v ulicích. Knihy z této série sice vyšetřují i brutální mordy, oproti dnešní době jsou v nich i "skandální" informace, ale s klidem je mohu doporučit ke čtení i jemnějším duším.

Díly série je možné číst i odděleně, případ je vždy uzavřen a základní prvky vývoje hlavních postav jsou vždy v krátkosti shrnuty.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář