Stíny nad zálivem

recenze

Stíny nad zálivem (2018) / welikedo
Stíny nad zálivem

Lucy Clarke je britská autorka, která v letních měsících žije v plážové chatě na jižním pobřeží Anglie a tak není divu, že děj psychothrilleru Stíny nad zálivem je rovněž zasazen do města Sandbanks - přímořského města s plážovými chatkami.
Nejlepší přítelkyně už z dob dospívání Sarah a Isla měly syny stejného věku, ale jen do doby, dokud Islin syn Marley nezmizel před sedmi lety v moři. Právě této tragédii byl přítomen i Jacob, syn Sarah, který byl z moře zachráněn. Celá tato nešťastná náhoda byla celé roky opředena tajemstvím, Isla si nikdy nedokázala vysvětlit, proč právě její syn musel na moři zemřít. Proč nezachránili jejího Marleyho?
O 10 let později přesně v den výročí Marleyho zmizení a paradoxně v den Jacobových narozenin právě Jacob zmizí beze stopy po roztržce se svou matkou Sarah. Až do samotného závěru se čtenář nedozví, kvůli čemu se matka se synem tak pohádali. Byla ve hře jen běžná hádka pubertálního dospívajícího syna se svou matkou nebo za tím bylo něco více? A proč Sarah neřekla pravdu manželovi ani policii, co bylo předmětem hovoru mezi ní a Jacobem tu noc kdy zmizel?

V tomto bodě začíná kniha nabírat na obrátkách a my jsme svědky pátrání po tom, co se Jacobovi stalo. Odpovědi na otázky dostáváme s každou otočenou stránkou a pomalu si tak začínáme skládat celý příběh. Jenže… Když už si myslíte, že byste mohli mít mozaiku složenou, Lucy Clarke Vás brzy vytáhne z tohoto přesvědčení, a to je přesně to, co mě na těchto thrillerech baví. Až do samotného konce nevíte, jak s osudy hrdinů ještě zamíchá.

Na knize se mi velmi líbí vykreslený vztah přátelství mezi hlavními hrdinkami. Celkově mě překvapilo, jak silné přátelství mezi dvěma ženami může být po tom, co sdílejí stejného muže a hlavně po tom, když jdou jejich děti společně plavat a je zachráněn pouze jeden z nich. Každopádně Stíny nad zálivem je velmi propracovaný příběh o přátelství, mateřství, ale také tajemství a lžích, které Vás budou doprovázet až do konce.

Komentáře (0)

Přidat komentář