Statečná žena, která se postavila nacistické armádě

recenze

Osvobození (2020) 5 z 5 / LukBook
Osvobození

Osvobození je příběhem silné ženy, která se vzepřela osudu i nacistickým bestiím. Autorské duo vystupující pod pseudonymem Imogen Kealey se v něm rozhodlo dát život skutečné postavě jedné z nejstatečnějších členek odboje.

Značná část knih o perzekuovaných lidech za druhé světové války se věnuje holocaustu a obětem, které byli týrány a šikanovány brutálními nacisty. Našlo se ovšem i mnoho těch, kteří se rozhodli okupantům postavit. Jednou z nich byla i Nancy Wakeová, známá též pod přezdívkou Bílá myš. Její příběh se rozhodli zpracovat americký scénárista Darby Kealey a britská spisovatelka Imogen Robertson, kteří se spojili pod pseudonymem Imogen Kealey.

Jedná se o velice napínavou, dramatickou a emotivní podívanou, v níž dokáže jedna žena přelstít celou armádu německé říše. Nancy je sice rodilá Australanka, ale svůj nový domov našla ve francouzském Marseille. Během nacistické okupace pomáhala s útěkem mnoha lidí a svým nepřátelům neustále házela klacky pod nohy. Poté co byla odhalena utíká do Anglie, nechá se vycvičit špičkovými vojáky a vydává se zpět do Francie zachránit svého uvězněného manžela i celou zemi.

Nebudu lhát, do přečtení této knihy jsem o Nancy Wakeové nikdy neslyšel. A opomenout její příběh by rozhodně byla škoda. Osvobození není ani zdaleka jediným titulem věnujícím se této neskutečné hrdince, ale do češtiny jich prozatím nebylo příliš mnoho přeloženo.

Tvůrci vystupující pod jménem Imogen Kealey se rozhodli vložit její život do napínavého románu, něco si trošku přibarvili, ale zachovali základní konstrukci celého příběhu. Na konci textu se dozvíte, jaké věci či postavy si vymyslely a co se skutečně odehrálo.

Samotná žena je prototypem hrdinky s vysokým sebevědomím, která sice občas využívá ostatní, ale vždy pro vyšší dobro. Nenechá si nic líbit, dokáže se tvrdě postavit všem, kdo by jí stáli v cestě za jejím cílem a neváhá přitom ani flirtovat či schytat nějakou modřinu. Její síla přijde čtenářovi až neskutečná, přesto i ona musí občas bojovat se strachem a obavami.

Celý text je napsán velice akčním stylem. Vlastně skoro neustále se něco děje. Boje střídají zběsilé útěky a následuje chystání nebezpečných pastí. Nancy si nikdy nemůže dát oddych nebo polevit v ostražitosti. Vzhledem k její snaze velet mužům, nikdy nesmí ukázat slabost. Jinak se jí to krutě vymstí. Má to tedy ještě o mnoho procent těžší, než kdyby byla jedincem opačného pohlaví.

Samozřejmostí je obrovská emotivnost celého vyprávění. Nechybí ve válce všudypřítomná smrt nejbližších a některé popisy zabíjení jsou opravdu drastické a velice smutné. Ostatně jako u všech podobných knih. Autoři dokáží skvěle popsat atmosféru bojů i tvrdých nacistických nájezdů, při nichž umírají bezmocní civilisti.

Pro mě velkou přidanou hodnotou je bližší pohled na odbojáře, o kterých toho zase tolik nevím. Přitom dokázali zachránit celou řadu lidí, utíkajících před gestapem či esesáky a riskovali přitom vlastní život. Jejich statečnost je takřka nadlidská a zářným příkladem je právě Nancy. I ona sice o hodně přišla, ale mnohokrát dokázala vrazit nacistům kudlu do zad a v roce 2011 zemřela v požehnaném věku 98 let.

Osvobození je opravdu úžasným životním příběhem, v němž hraje odvaha hlavní roli. Chvílemi takřka nebudete věřit, že by jedna žena byla něčeho podobného schopna. Životy zachraňovala, ale zároveň i brala. Jejím hlavním heslem bylo, že dobrým Němcem je jen mrtvý Němec. A díky tomu byla silným spojencem, ale i nemilosrdným protivníkem.

Komentáře (0)

Přidat komentář