Starosti na mou hlavu

recenze

Chlapec mezi dveřmi (2018) 4 z 5 / Jack333
Chlapec mezi dveřmi

Několikrát se člověk ocitne v situaci, která ho ovlivní natolik, že mu změní celý dosavadní život. Možná je to osud, ale neexistuje moc lidí, kteří na něj věří. Přesto kolem nás všechno neovlivníme…jak se s tím srovnat?

Trochu workoholicky vypadající Cecilia bere svou dceru z plavání domů, vlastně běžná věc, tentokrát však neodejdou sami. Přibude k nim chlapec, pro kterého si nikdo nepřišel. Mateřský a ochranářský pud je mnohonásobně silnější než kontrolka v mozku, která hlásá – dej si pozor! A druhý den se částečně naplní. Nikdo se ke chlapci nehlásí a dům, ve kterém má bydlet, je naprosto prázdný. A co teď?

Emocionálně vypadající společenský román sleduje chování a jednání malého chlapce, přesto hlavní hrdinkou je právě Cecilia. Její linka je nejrozvinutější po všech stránkách! Skvěle se do ní vžijete, i když ji možná budete obviňovat za to, co dělá nebo kdysi udělala. Nakonec si ji zamilujete jako já. Spíše více jsem začal nemít v oblibě Tobiase, který vše narušil.

Na základě mlčenlivosti, občasných slov a nemyslitelných skutků – no, považte…Kdo by se schválně opařil? – se děj zamotává natolik, že se s Cecilie stává naprostá troska. Opravdu může za to, že si Tobiase nikdo nevyzvedl? Může i navenek dokonalá žena mít nějakého svého kostlivce ve svém srdci?

Čekal jsem větší kriminální zápletku, ale zklamaný vůbec nejsem. Došlo totiž i trochu na ni. Dozvíte se mnohé o problémech s dospívajícími a hlavně i s lidmi, kteří nejsou místní, tedy pocházejí odněkud zdaleka. Není lepší se o nic nezajímat?

*
Teď když jsem svobodná pořád, dívám se na Kungshemmet se smíšenýma pocitama smutku a strachu, jako na špatnej sen, ale taky se mi po něm stejská. Systém funguje tak, že můžete bejt úplně v prdeli a magor a závislák a nebezpečnej, ale pokud ohrožujete jan sám sebe, propustí vás hned, jak je vám osmnáct. Takže potom co jste strávili svoje teenagerský léta bojem s pečovatelkama a jejich pravidlama a nenáviděli jste večerní zákazy vycházení a všechno ostatní, tak jste najednou venku. Svobodný. A nakonec vám to vězení chybí. Nebo alespoň mně. Najednou jste každýmu ukradený.
*

Komentáře (0)

Přidat komentář