Stará vražda = nová výzva

recenze

Archanděl (2019) / Marie.BM
Archanděl

Nebyla jsem si jistá, zda je optimální začít číst knižní sérii s párem úspěšných vyšetřovatelů v sukních Ingrid Nyströmovou a Stinou Forssovou od Kerstin Signe Danielssonové a Romana Voosena od šestého dílu. Říkala jsem si, co když mi budou chybět informace z předchozích pěti dílů série? Pět dílů – to už panečku něco je! Nakonec se moje obavy ukázaly jako neopodstatněné. To, co jsem potřebovala vědět, vyplynulo z kontextu a skutečně jsem necítila potřebu sáhnout nezbytně po předchozích dílech.
Při čtení první poloviny detektivky pro mě bylo docela náročné udržet si přehled o osobách, vyšetřovatelích a dalších aktérech příběhu. Byla to opravdu výzva, se kterou jsem se zdárně vypořádala, a druhá část krimi se mi četla už o dost snadněji. V druhé polovině jsem zažívala to správné napětí, kdy vyšetřovací týmy shromáždily hodně dílků šetřeného případu. Ano, pocity napětí mě provázely během četby, a to je ten nejlepší důkaz dokladující kvalitu detektivního díla. Ostatně už jenom to šetřit vraždu, která se stala před 25 lety není žádný oříšek, ale skutečný ořech.
V knize se potvrdilo to, že když dva dělají totéž, není to totéž. Každý člověk do práce vnáší to své já a zde jsem to mohla pozorovat v odlišnostech způsobů vyšetřování ze strany jednotlivých vyšetřovatelů.
Hodně věcí pro mě bylo jasných, přesto jsem netušila, jak příběh jako takový nakonec dopadne. Dlouho nebylo jasné, kdo a proč vraždil.
Co jsem uvítala, je skutečnost, že kniha je rozčleněna tak, aby umožňovala plynulý chod čtení. I po náročném dni se mi četla skutečně hladce.
Čtenář se nemusí obávat, že detektivka řeší jenom krimi případ. Své místo dostává také soukromí protagonistů. Obě vyšetřovatelky Stina ani Ingrid nemají v životě vyšlapané nejlehčí cestičky. Ingrid například porazila rakovinu, což silně ovlivnilo nejen ji, nýbrž také její rodinu. Poté, co se Ingrid vrátilo zdraví, je potřeba znovu navodit správný chod rodiny a odbourat dopad těžké nemoci. Rakovina v případě Ingrid vyústila ve vznik manželských problémů, s nimiž je třeba se vypořádat.
Já sama jsem chovala sympatie k oběma hrdinkám, ale o něco bližší než Ingrid mně byla Stina, která přežila bombový útok, kdy utrpěla fyzickou a duševní újmu.
„Archanděl“ se mi líbil. Byl to pro mě sice první případ o Ingrid Nyströmové a Stině Forssové, ale určitě ne poslední. Poněvadž zůstávají otevřené otázky k vyjasnění, doufám, že bude následovat ještě aspoň sedmý díl.
Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář