Stalin v komiksu

recenze

Stalin (2019) / Schefik
Stalin

Pokud bychom hledali v našich luzích a hájích nejaktivnějšího komiksového tvůrce, jedním z horkých kandidátů na tento titul bude bezpochyby Zdeněk Ležák, jenž na nás chrlí jeden populárně naučný komiks za druhým. Jen v letošním roce si pro nás přichystal hned tři kousky. Po Kronice nacismu a Sametové revoluci přichází na řadu Stalin: Krutý vládce Ruska.

Zdeněk Ležák patří v současné době mezi nejaktivnější komiksové tvůrce u nás. Tento zkušený novinář, publicista a spisovatel se zaměřuje především na tvorbu pro mladší čtenáře s naučnými tématy. Kromě již zmíněných novinek z letošního roku tak můžeme vzpomenout například na příběh Tří králů, Kroniku bolševismu či 100 let Československa v komiksu. Nyní se tento velmi aktivní tvůrce opět spojil s Jakubem Duškem, aby nám trochu podrobněji představili samotného Josifa Vissarionoviče Stalina.

S touto drsnou postavou celosvětových a především pak ruských dějin jsme se již v některých předchozích dílech tohoto autora mohli setkat. Zatím však nedostal tolik prostoru, jako například Lenin v Kronice bolševismu, či Hitler v Kronice nacismu. Nyní se tak Ležák vrací zpět k další významné postavě 20. století, která formovala naše dějiny.

Vzhledem k tomu, že Stalin patřil dlouhodobě mezi nejužší vedení komunistické strany Ruska dá se tato kniha s přimhouřenýma očima označit za pokračování Kroniky bolševismu. Avšak je potřeba brát v potaz to, že se obě knihy budou v určitých ohledech překrývat. Byť je Stalin označován jako Leninův korunní princ, sám se účastnil veškerých důležitých událostí, které formovali komunismus v Rusku. Nejednou tak stál po boku samotného Lenina a dalších důležitých postav dějin. Ležák však tyto události ukazuje z trochu nové perspektivy a zaměřuje se na samotného Stalina.

Ačkoliv je Stalin z historického hlediska brán jako neomezený vládce Ruska, který si nic nezadal ani se samotným Hitlerem, Ležák nám ukazuje, že pravda a celková situace okolo tohoto bolševika byla přeci jen složitější. Stalin nebyl vždy na samotném vrcholu a rozhodně nebyl ani bezchybný. Díky tomu si svou pozici musel tvrdě vybojovat, nejednou musel čelit osobnímu selhání, útoku svých konkurentů i nepřízni osudu. Stačilo málo a světové dějiny 20. století mohli vypadat úplně jinak. Stalin však těžil ze své inteligence a toho, že minimálně zpočátku ho jeho konkurenti podceňovali. Když k tomu přidáte trochu štěstí a obrovskou míru ctižádosti ve výsledku dostanete člověka, který je po právu označován za nejkrutějšího diktátora 20. století. A právě všem těmto aspektům se Ležák věnuje ve svém nejnovějším komiksu.

Pokud již máte některý z komiksů Zdeňka Ležáka za sebou, nebude pro vás pravděpodobně ani aktuální novinka výraznějším překvapením. Jedna výraznější změna však přeci jen nastala. Zatímco Kronika nacismu, či 100 let Československa v komiksu obsahovaly bohaté množství dějepisného textu, jenž šel více do hloubky, Stalin se vydává čistě komiksovou cestou. Díky tomu bude bezesporu ještě přístupnější pro mladší čtenáře.

Jinak však zůstává vše při starém. Ležák si tak pro nás opět připravil celou řadu zajímavých faktů i perliček. Navíc se neomezuje pouze na samotného Stalina, pokud vás tedy minula Kronika bolševismu i v této knize se dozvíte trochu víc i o komunismu jako celku. Vcelku zajímavým bonusem je pak i pár zmínek o našich legionářích, kteří na Sibiři bojovali právě proti komunistům, což se v dnešní době zase tak často nezmiňuje.

Grafickou stránku komiksu již tradičně obstaral Jakub Dušek. Jeho styl je bezesporu nezaměnitelný a do každého komiksu vnáší něco ze sebe samého. Zároveň se však nedá úplně s čistým svědomím říct, že by jeho kresba byla “kdovíjak” líbivá. Samozřejmě se jedná o záležitost vkusu, avšak Duškův styl je však natolik osobitý, že nemusí sednout úplně všem. Na druhou stranu jsme si již na toto spojení mohli zvyknout. Pokud jste tedy již měli v ruce některou z předchozích knih této dvojice ani Stalin vás nikterak nepřekvapí. Jediné menší povzdechnutí může mířit na samotnou velikost, která je oproti již zmíněným knihám podstatně menší a tak vám tento kousek úplně nezapadne do jedné řady s předchozími Ležákovými kousky.

Stalin pokračuje v nejlepší tradici předchozích Ležákových publikacích, jenž nabízí mladším čtenářům veskrze povedenou knihu, která jim má rozhodně co nabídnout. Kromě klasického “opáčka” obsahuje i mnoho nových a zajímavých věcí, která čtenářům rozšíří obzory. Zdeněk Ležák je ostatně již ostřílený autor a velmi dobře ví co dělá, o tom jsme se ostatně mohli přesvědčit již několikrát a ani nejnovější jeho publikace v tomto ohledu není jiná.

Komentáře (0)

Přidat komentář