Spisovatel a mrtvá servírka

recenze

Mrtvá ve vodě (2018) 3 z 5 / Kikina182
Mrtvá ve vodě

Známý spisovatel objeví u rozvodněné řeky na svém pozemku zavražděnou dívku. Shodou náhodou tuto dívku zná. Jedná se o servírku Courtney, která ho jednou obsluhovala v hospodě. Tahle spojitost je však dost podezřelá a jelikož policie nemá jiné stopy, začne právě u Neila Stewarta a spisovatelského klubu.

Postupem času se ukáže, že náhoda, díky které skončila Courtney na Neilově pozemku zavedla policii správním směrem. Ovšem policie není jediná, kdo pátrá po vrahovi Courtney Higsonové. Chce to vědět i obávaný zločinec Teddy Higson, její otec. A pokud ho vypátrá dříve než policie, rozhodně to nedopadne dobře.

Ann Granger je oblíbená autorka anglických detektivek. Já jsem od ní nic nečetla, ale právě díky její reputaci a mé lásky k detektivkám jsem se podívala na Mrtvou ve vodě trochu blíž a jelikož anotace zněla zajímavě, nebyl důvod ji nezkusit.

Mrtvá ve vodě je psána er formou, což dává jen a jen smysl vzhledem k tomu, že množství postav jejichž život v knize je rozebírán je opravdu velké. V tomto případě mi však tolik postav, tolik příběhů, čtení docela znesnadňovalo. Zorientovat se v tom, kdo je kdo a o kom ta daná část zrovna je nebylo vůbec jednoduché, a tak jsem se do knihy ani nedokázala pořádně začíst. Navíc styl psaní nebyl ani čtivý ani nudný. Je takový obyčejný, neurazí, ale ani nenadchne.

Příběh, který Ann Granger vymyslela je skutečně zajímavý. Sice mi přijde, že má v tomto případě klíčovou roli náhoda, ale na druhou stranu je vlastně celý život o náhodách a v knize je jen jedna, takže to působí docela přirozeně.

Nejvíc se mi ale líbí, že je příběh nepředvídatelný. I když autorka zahrnula podrobné probrání životů nejen vyšetřovatelů, ale i podezřelých a dalších lidí, tak se autorce podařilo utajit vraha až do konce. U většiny detektivek to tak bohužel není, obzvlášť, když jsou napsány hned z několika pohledů V tomhle tedy kniha doopravdy vyniká.

S tím souvisí i samotné postavy. Díky tomu, jak je autorka popsala jsem, poté, co jsem se v knize trochu zorientovala, neměla nejmenší problém udělat si o nich jasný obrázek. Věděla jsem jací jsou a co se skrývá v jejich nitru. I když ne úplně do hloubky, protože to by pak nebyl konec takový překvapivý. Je mi záhadou, jak se tahle vyváženost autorce povedla, ale rozhodně si nestěžuji.

Naprosto chápu, proč se Ann Granger řadí mezi oblíbené spisovatelky detektivek. Její příběh je opravdu skvělý. Sice mi trochu nesedl způsob, kterým je napsán, ale kladů je mnohem víc než záporů, a tak určitě v budoucnu zkusím i další její knihy. Pokud máte rádi detektivky, tak Mrtvá ve vodě podle mě rozhodně není špatnou volbou.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář