Spekulace se sklenkou vína

recenze

Malé sladké lži (2019) 5 z 5 / Kikina182
Malé sladké lži

V dětství měla Cat se svým otcem opravdu vřelý vztah, ale pak se něco změnilo. Zmizela totiž sedmnáctiletá Maryanne ze sousedství. Nebyl nejmenší důvod, proč by si měla Cat myslet, že s tím měl její otec něco společného. Až na pár náhod, které skutečně mohly být náhody, ale co když ne? Celý život má Cat podezření, ale nikdy neměla jediný důkaz.

O osmnáct let později pracuje jako detektiv na oddělení vražd. Jejím nejnovějším případem je zavražděná žena, která byla objevena nedaleko hospody jejího otce. Není pravděpodobné, že by v tom byla spojitost, ale v Cat to vzbudí vzpomínky a nemůže jinak než začít přemýšlet, jestli v tom nemohl mít její otec prsty.

Nikdy neodolám dobrému thrilleru a ačkoli jsem o knize ani autorce před vydáním této knihy nikdy neslyšela, od začátku měla kniha Malé sladké lži opravdu skvělou propagaci. Z toho, co jsem se dozvěděla na sociálních sítích to vypadalo, že kniha bude opravdu stát za to. Na Goodreads sice nemá tak dobré hodnocení, jak jsem čekala, ale i tak bylo dost vysoké na to, abych věřila, že se bude jednat o skvělou knihu.

Kniha je psaná v ich-formě, přičemž se v ní nachází příběh z dvou časových linií. Největší část knihy se odehrává v současnosti, ale jsou zde i flashbacky do Catiny minulosti, které po kousíčkách odhalují vzpomínky na události léta roku 1998. Z flashbacků jsem rozhodně nadšená. Hodně objasňují, ale zároveň neprozrazují nic víc, než mají.

I styl psaní se mi doopravdy moc líbí. Ze začátku jsem sice měla trochu problém se do knihy začíst, ale to se po několika kapitolách změnilo v naprostý opak. Takže přestože jsem si ze začátku myslela, že knihu možná ani nedočtu, tak jsem se od ní nakonec nemohla odtrhnout.

Z příběhu jsem doopravdy nadšená. Hodně často se stává, že uhodnu konec knihy ještě dřív, než se dostanu třeba i jen do její poloviny a když nevydedukuju úplný závěr, tak si během čtení poskládám z náznaků alespoň nějakou část.

Ale v téhle knize se to nestalo. Neměla jsem nejmenší ponětí, co se bude odehrávat dál a jak to nakonec skončí.

Autorka přišla se skutečně zajímavým a složitým námětem, který se jí ale povedlo skvěle rozpracovat, a tak vznikl opravdu úžasný příběh. Originálnost Caz Frear rozhodně nechybí.

Jedinou výhradu mám v případě této knihy k samotné hlavní hrdince. Celkově byly všechny postavy popsány opravdu dobře i včetně jejich charakteristiky, ale co se Cat týká, je problém v její povaze. Ze začátku mi přišla příšerně nesnesitelná. Když jsem četla první kapitoly, říkala jsem si, že tak nesympatickou postavu jsem už dlouho neviděla. Je pravda, že jak jsem četla dál, stávala se čím dál tím víc snesitelnější, a nakonec jsem si ji i oblíbila.

Rozhodně jsem ráda, že se nakonec tahle postava změnila, ale problém je v tom, že k tomu neměla důvod. Prostě z jednoho módu chování přešla do druhého jen tak. Jako kdyby si autorka najednou rozmyslela, jak se bude její hlavní postava chovat a takový dojem by kniha rozhodně vzbuzovat neměla, zvlášť, když se jedná o první dojem. Na druhou stranu ale musím uznat, že je to lepší, než kdyby byla nesympatická celou knihu. Do ideálního stavu postavy má Cat však daleko.

Kromě menšímu zaškobrtnutí v povaze hlavní hrdinku na knize Malé sladké lži nevidím chybu. Četla jsem v poslední době hodně thrillerů a mnoho z nich bylo opravdu skvělých, ale řekla bych, že tohle je zatím nejoriginálnější thriller, který jsem tenhle rok přečetla.

Pokud tedy máte rádi thrillery, a především pak takové, které se námětem liší od všech ostatních, tak za sebe můžu Malé sladké lži rozhodně doporučit. Je to úžasně promyšlená kniha, která podle mě nadchne leckterého knihomola.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis.

Komentáře (0)

Přidat komentář