Šoa jednoduše a pro každého

recenze

Holocaust (1994) 5 z 5 / katy238
Holocaust

Knižní výzva Vás skutečně donutí sáhnout mezi knihy, které by Vás minuly a mě osobně donutila sáhnout i do peněženky, protože knihu, podle které byl natočen seriál, jsem skutečně doma neměla. Většina takových dostupných knih mě navíc tématicky děsila a hopem bych je mohla zařadit k tématu knihy žánru, který běžně nečtete...

Knihu Holocaust jsem našla až po pátrání v mnoha knižních žebříčcích a nápadech a na několikátý pokus zakoupila. Nevychází draho, ale dostihnout ji někdy stojí za to. Když mi dorazila v lehce rozloženém a ohlodaném vydání, jen se mi protočilo centrum rovnováhy, ale cena byla pohodová a i když zpracování obálky mě odrazovalo už před uskutečněnou koupí, opět jsem se rozhodla nesoudit knihu dle obalu a pustit se do toho.

A tehdy jsem pochopila, proč se Meryl Streep na obálce tváří tak ztrápeně. A nejsou v tom ty předpotopní hadry, co má na sobě...

Kniha nás zavádí do vyprávění mladého židovského chlapce Rudiho Weisse a jeho rodiny, otec je židovským lékařem, matka důstojnou ženou, jeho bratr zamlklý umělec a sestra malou střelou s nevyčerpatelnou zásobou energie pro rošťárny. Jejich život je dobrý a byl by dobrý, pokud by jej, jako v milionech dalších případech, nezkřížil nacismus.

Ten zastupuje v knize druhá strana, deníkové zápisky jednoho z architektů mašinérie konečného řešení, Erika Dorfa. Nejprve čerstvě dostudovaný právník se dvěma dětmi a ambiciozní manželkou, nakonec rychle stoupající hvězda po boku Heydricha. Jeho mentální vývoj, alibismus toho nejodpornějšího rázu a odhalení mysli až na dřeň by snad mohlo vzbudit soucit, pokud by se z něj stránkou po stránce nestala další stvůra, která lidské životy odškrtává jen jako čárky v knize plnění denního plánu. Z Heydrichova pověření a po jeho smrti z pověření jeho zástupce, cestuje po celém dočasně získaném území Německa a kontroluje funkčnost a efektivnost celé mašinérie smrti. Vychytává chyby v mechanismu, který je celý špatně už od první myšlenky a degraduje život na pouhý problém, který německá mysl snadno odstraní.

Ostatně, vždyť jsou to jen formality a přesídlování, nic zlého se neděje. Vyvoleným.

Rodina Weissova oproti jeho osudu zažívá to nejhorší, co je jen mohlo potkat. Ale tady se již dotýkám toho, čím mě kniha uhranula a fascinovala. Autor rozložil cesty a osud rodiny na jednotlivé členy a poslal je po skutečných cestách dějin. Weissovi zažijí povstání ve Varšavském ghettu, projdou Terezínem, přidají se k partyzánům, zažijí peklo Osvětimi a dojdou svého konce v plynové komoře. Rodinného osudu se dotkne mučení ze strany SS-manů i stmívání nad osudy Židů v Praze a dlouhé putování směrem o něj pryč a dokonce jsou svědky i děsivých událostí v Babím Jaru. A to vše, to všechno se opírá o skutečné události. Vše se dá dohledat, zařadit do souvislostí a opětovně rozložit na data a sedí to. Při čtení knihy jsem zůstala často fascinována. Samozřejmě v tom bylo zděšení, ale autor vypíchl v rámci tématu většinu podstatného a důležité milníky šoa zařadil do příběhu a zbeletrizoval do jednoduché formy pro každého.

Kniha není psána složitě a přitom má čtenář šanci odnést si z ní maximum povědomí o konečném řešení nejen Židů, mít představu, o čem byly události ve Varšavě a nahlédnout i do různých koncentračních táborů.

Nejedná se o historickou publikaci vysokých kvalit a při zkoušce v rámci školství by Vás vyučující při odvolání na tento zdroj jistojistě vyrazil dveřmi velice rychle. Ale pro běžného čtenáře beletrie je to výborné sousto, které může probudit hlubší zájem o věc právě příběhem složeným ze střípků skutečných událostí.

Kniha Holocaust ke mně doputovala náhodou a nadchla mě opravdu moc. Můj drahý dokonce při jedné z mých zmínek o ději zůstal vzhůru do půl druhé ráno a hledal si další fakta na internetu, aby mi pak potvrdil, že to tak bylo, ale že chtěl vědět více.

Kniha dokáže podnítit plamen zájmu, zkuste s ní tedy zahořet pro dané téma s pradávnou touhou vědět více. Protože tohle téma za to stojí. Protože pokud budeme znát více, už navždy budeme vědět, že se to nikdy nesmí znovu stát.

A to je pravda nade všechny příběhy.

Komentáře (0)

Přidat komentář