Holocaust

Holocaust https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11571/bmid_holocaust-FDv-11571.jpg 5 95 27

Sugestivně napsaný příběh strastiplného osudu evropských Židů za druhé světové války a ještě před ní, po nástupu fašismu v Německu. Román je střídavě vyprávěný z pozice mladého německého právníka, který nastoupil místo sekretáře R. Heydricha a postupně propadne nacistickému fašismu a ústy mladého židovského chlapce, jehož rodina zahyne a on přežije jako člen partyzánského odd. na Ukrajině. Román má sílu autentické výpovědi: židovský chlapec, jediný přeživší člen velké rodiny, odjel do Izraele a pokusil se rekonstruovat osudy svých mrtvých blízkých. Román byl zpracován jako TV seriál.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , X-Egem
Originální název:

Holocaust , 1978


více info...

Přidat komentář

Nofar197
18.08.2023 5 z 5

Padesátá léta v izraelském kibucu, kam se po válce přistěhoval mladý německý Zid. Jako jediný z rodiny přežil nacistické běsnění. Poté, co zakládá rodinu s izraelskou právnickou Tamara, se rozhoduje podstoupit trnitou cestu do minulosti a odhalit tragický osud své rodiny. Vynikající, viděla jsem i serial, ale kniha je daleko lepší.

Vendula897
09.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Jak začít psát o knize, která mě právě rozdrtila na tisíce malých kousků, z nichž každý je naplněn neskutečnou bolesti a zároveň touhou po životě.

Jak psát o něčem, o čem jsem četla v tisíci podobách, zamýšlela se nad tím, jak dokáže jen lidská rasa ublížit sama sobě.Přesto mě právě dočtená kniha zasáhla . Neskutečně. Bolavě.

Co jsme to my lidi za rasu, že si dokážeme tak krutě ubližovat.

Kde byl Bůh, když kněží světili zbraně ve jménu kruté nelidskosti, kdo vychovával ty mladé německé generály, kteří od svých spících dětí odcházeli střílet do bezbranných židovských dětí, ponižoval jejich matky tím, že je nechal vysvlečené pozorovat , jak jejich členové vé rodiny padají do jam, kam pak směrovaly i ony a jejich děti....????

A co se děje, zde na tomto světě pomalu sto let od prvních náznaků genocidy . ..
Kdo chrání lidské potomky od dalších válečných konfliktů? Zase jsou někde ponižováni slabší, zase někde žijí sirotci bez ochranné rodičovské náruče , zas někde...nedaleko od nás... obchází nesmyslná smrt a směje se nám...a my???? Co děláme my? Koukáme na zprávy, jak nám opět říkají zakřivené informace, naši politici se hrdinně plácají po ramenou...ale skutek - utekl..., uklidňujeme se, že ...všechno to zlé je přece daleko...spíme nerušeni , naše děti a vnoučata pláčí...zaplať Pánu Bohu...jen nad odřeným kolenem nebo špatnou známkou...

Kdo má tu moc zastavit jakékoli valečné běsnění??? Kdo má tu moc zastavit zbrojení a prostředky dát na vědecké výzkumy prozatím nevyléčitelných nemocí???

Miliony otázek nad jednou knihou. Neskutečný pocit zmaru nad cenou lidského života.

Zajímavé, že všichni členové SS, kteří byli dopadení se před smrtí zpovídali a ustrašeně litovali svých činů. Přála bych jim všem dohromady zažít ten pocit, když vidí člověk umírat milovaného člověk cizí, zlou silou. Vím, oplatky se nepečou, jak říkávají bezelstně malé děti.

Je mi po přečtení knihy velice smutno. Nad námi, nad lidmi, nad rasou, která neskutečně vynalézavě dokáže ubližovat sama sobě.

Ani láska, čistá a upřímná zde v knize nezvítězila. I ta byla lidskou nohou zneuctěna, pošlapána, zabita...

Amor vincit omnia


jankor
03.04.2022 5 z 5

jedna z nejlepších knih o holokaustu, docela bych ráda viděla i seriál, koho toto téma zajímá, neměl by vynechat...přesto, že je to téma bolestné, dá-li se to o těchto knihách říci, je to zatraceně dobré čtení.....

ErikaJ
12.12.2021 5 z 5

Jedna žena tiše prozpěvovala dítěti, které držela v náručí. Dítě se stále ptalo, zda už půjdou domů. Zdálo se mi, že jakási asi dvanáctiletá dívka se ptala, jestli stihne domácí úkoly.
Všechno trvalo jen několik sekund.
Na signál Foltze se rozštěkaky kulomety. Do nosu mi vnikl zápach střelného prachu.
V mlze jsem viděl Židy, jak padají jeden přes druhého. Na tělech byly vidět malé zarudlé dírky.
Dívka, která se ptala na domácí úkol, ležela přes tělo své matky. Objímaly se, už obě mrtvé.

Neskutečná krutost! Při čtení tohoto příběhu, stejně tak i všech ostatních, spojených s holocaustem se pokaždé ptám, jak se tohle vůbec mohlo stávat? Jak někdo mohl brát bez výčitek život jinému národu? Dokonce i dětem? Proč si Němci připadali jako nadlidi? A jak s krví na rukou mohli vůbec žít?

rumund
17.06.2021 5 z 5

Tak tohle to byla naprostá špička. Přečetl jsem už mnoho knih na téma holocaust, ale tahle kniha mě vážně dostala. Je skvěle napsána ze dvou úhlů pohledů. Jak z pohledu německého vojáka Dorfa, tak židovské rodiny Rudiho Weisse. Mám doma už několik let i TV seriál, kdy jsem sledování nevím proč odkládal, ale hned dnes se začnu koukat. Jsem moc rád, že se tato kniha dostala do mé "válečné" knihovny a bude zde mít stálé místo.

Pivka1
08.06.2021 5 z 5

Strašné, jako konečně všechno, co je z války. Jak takové hrůzy může způsobit člověk člověku.....

rodak
10.04.2021 5 z 5

Vždy když čtu tuto literaturu, nechápu jak něco takového se mohlo dít. Příběh obou účastníků se vám po přečtení sekne v hlavě a těžko to vyženete.

apq
06.03.2021 5 z 5

Kniha mě naprosto pohltila.

travaisik
13.05.2020 5 z 5

Velmi silná kniha.Doporucuji přečíst.

dominika8192
05.02.2020 5 z 5

Musím říct, že je to po dlouhé době kniha s touto tématikou, která mě hodně chytila za srdce. A upřímně - Erik Dorf mě od počátku neskutečně s.al těmi svými fanatickými vizemi, kdy "přece očišťují Evropu od havěti, je to jejich božské poslání". Zas a znovu jsem se přesvědčila o tom, že soustavným vymýváním mozku můžete i z relativně vzdělaného člověka udělat bezduchou loutku, co vás poslouchá na slovo, páchá zvěrstva a ještě si to umí v sobě srovnat. Hodně nepříjemná a znepokojivá kniha.

hanzmb
06.01.2020 5 z 5

Nádherné zpracování strašné doby. Nabízí jen se nechat unášet příběhem a vnímat srdcem. To by ale byla obrovská chyba. Kupodivu tvrději na mě zapůsobila část s Dorfem. Perfektní ukázka toho, kam může vést fanatismus a sebestřednost. A je jedno, zda jde o fašismus, komunismus nebo ekologismus. Člověk musí obdivovat, jak národ, který se na počátku 40.let zcela apaticky nechal vyvražďovat, najednou na jejich konci dokázal tvrdě bojovat o své přežití.

katy238
16.11.2018 5 z 5

Nenápadná kniha s neuvěřitelným příběhem. Osudy členů rodiny židovského lékaře v Berlíně oproti kariéře mladého člena SS zasáhnou. Hrůzy své doby vložené do románového zpracování. Pokud máte možnost knihu přečíst, učiňte tak neprodleně. Nebudete litovat. Jen nebudete chtít uvěřit, že to vše bylo možné...

Joannebro
26.10.2018 5 z 5

Pro mě je to naprosto zásadní kniha. Dostala jsem se k ní náhodou a bylo mi ctí sdílet skrze její stránky takhle silný příběh. Fascinující bylo sledovat dva naprosto odlišné životy dvou lidi, kteří byli tak vzdáleni a přitom blízko. Ideologie a víra v něco víc dokáže člověka změnit, a je už jenom na něm jak se k tomu postavi. Bude bojovník nebo bestie ?! Doporučuji všem. Tohle je určitě jedna z knih, kterou by měl člověk ve svém životě přečíst.

Damato
14.09.2018 5 z 5

Nejdříve jsem viděla seriál a pak, zcela náhodou tady přišla na tuto knihu. Tak dlouho jsem po ní prahla, až se mi nedávno dostala do ruky a opět jsem si po nocích brečela do peřin. Rozhodně jsem četla poprvé takovéto vyprávění, kdy jakoby z obou stran slyšíte jak a co se dělo. Není to lehké čtení, poslední dobou přemýšlím, proč a co mě tak přitahuje k holocaustu, pořád jsem si myslela, že je to tím, že jsem o nedávné době slyšela od dědy a od babičky , kteří osudy tamních židovských rodin zpovzdálí sledovali, válku, koncentrák a útrapy gestapa zažili na vlastní kůži a to, že židé záviděli "normálním" vězňům jejich menší hlad a žízeň, je prostě nepochopitelné .
Rozhodně se kniha četla sama, vtáhla mě do děje a ocitla jsem se během čtení v ději knihy a vracela se s děsem a s pocitem neutěšenosti do "svých" dnů a nebylo mi lehko. Člověk je děsný manipulátor, diktátor a tyran.

Naroni
11.06.2018 5 z 5

Knihy z období světových válek nemám moc v oblibě, ale tato mě zasáhla přímo do srdce. Ukáplo hodně slz a dlouho nad knihou budu přemýšlet.

ERIK 2
03.04.2017 5 z 5

Příběh rodiny Weissových,strastiplný,viděl jsem i film,film i kniha jsou super.

AdaVinculin
04.01.2017 5 z 5

Uz jsem precetla nekolik knih na toto tema a nikdy se neprestanu divit, jakeho zverstva byli lide schopny :-( Opravdu silny a smutny pribeh, cetlo se velice poutave, rozhodne nenudi!

whiolet
05.12.2016 5 z 5

Výborná kniha, která ve mně zanechala silný dojem

jitusbaresova
10.11.2016 4 z 5

Nádherná kniha a poutavým příběhem. Škoda, že takových knih není více

LucieD81
02.08.2016 5 z 5

Strhující kniha, která se mi nadlouho vryla do paměti. Příběh, od kterého jsem se nemohla odtrhnout a i po dočtení knihy jsem se k němu často vracela. Ačkoli příběh plyne svižně a kniha se čte sama, nejedná se o lehké čtení, je to kniha, která vás přiměje se zamyslet.