Snílci jsou dramatem o chování lidí během epidemie

recenze

Snílci (2020) 4 z 5 / LukBook
Snílci

V poslední době vyšlo hned několik zajímavých románů o virové epidemii, které obsahují až znepokojivě reálné situace, podobné těm v naší současné koronavirové době. Jedním z nich jsou Snílci od Karen Thompson Walker.

V malém městečku Santa Lore usne jedna ze studentek místní univerzity a nikdo jí nemůže ani následující den probudit. Navíc se jí očividně zdá nějaký hodně divoký sen. Brzy upadají do hlubokého spánku další místní obyvatelé a epidemie tajemného viru se šíří okolím. Celé městečko je uvržené do karantény, v obchodech začínají docházet zásoby a panika je všudypřítomná.

Snílci začínají poměrně nenápadně v univerzitním prostředí Santa Lora, kde se seznamujete s jednou z hlavních hrdinek tohoto románu - Mei. Jedná se o plachou, nepříliš společenskou dívku, kterou většina spolužáků považuje za divnou. Právě její spolubydlící je první nakaženou záhadným virem, který se následně rozšíří nejen po celé škole, ale i mezi ostatní obyvatele městečka.

Musíme ovšem podotknout, že Mei rozhodně není jedinou vyčnívající postavou. Autorka se rozhodla propojit příběhy několika rozličných jedinců, kteří se dostanou do kontaktu s onemocněním. Někteří z nich se navzájem znají nebo poznají, jiným se věnuje samostatně.

V zápletce postupně graduje atmosféra od jednoho případu až po celé místo uzavřené karanténou. Titul vyšel v originále roku 2019, přesto v něm najdeme opravdu neuvěřitelné shody se současnou situací. Díky tomu samozřejmě působí na čtenáře daleko silněji a připomíná mu jeho vlastní útrapy. Setkáte se v něm s ochrannými maskami, karanténou, docházejícím zbožím v obchodech i vzrůstající panikou.

Výborně je popsáno chování samotných ohrožených lidí, kteří vzhledem k neočekávané situaci mění své jednání, ať už k lepšímu nebo horšímu. Chvílemi máte pocit, že si pročítáte nějaký dokument nebo dobře zpracovanou reportáž, přestože před sebou máte stále román. Děj je spíše pozvolný a až později začne trochu získávat na akčnosti, přesto se od něj nebudete moci odtrhnout.
Samotné onemocnění není nějak výrazně rozebíráno. Jsou pouze popsány základní příznaky a průběh, přičemž vetší pozornost je věnována obyvatelům městečka a jejich osobním problémům. Poznáváte, jak nebezpečí ovlivňuje vztahy, ať už rodinné nebo milostné. Hodně se jedná o takové drama s příměsí sci-fi a thrilleru.

Závěr může být pro někoho trochu rozpačitý. Některé otázky patrně nebudou zodpovězeny a možná vám to celé přijde trochu neukončené. Určitým způsobem sice dojde k zásadnímu zvratu, ale především na osobní rovině zúčastněných. A o tom je vlastně celý tento román. Nesmíte příliš zkoumat virus a vývoj okolo něj, ale především příběhy samotných postav.

Snílci jsou velice realisticky napsaná fikce, která čtenářům v současné koronavirové krizi přivodí mrazení v zádech. Uvědomíte si při nich, jakým způsobem se celá situace může vyvíjet, jak mění osudy nás všech, a především vám připomene, že musíme bojovat bok po boku. Jen tak se nám podaří zdolat tohoto neviditelného nepřítele, který nás stále ohrožuje.


Snílci Snílci Karen Thompson Walker

V izolovaném univerzitním městečku Jižní Kalifornie Santa Lora doklopýtá studentka prvního ročníku do svého pokoje, usne – a už se nevzbudí. Spí od rána do večera, a dokonce ani její spolubydlící Mei ji nemůže vzbudit. Nedokážou j... více


Komentáře (0)

Přidat komentář