Smrtka aneb Možná naše budoucnost?

recenze

Smrtka (2018) 5 z 5 / RinYan
Smrtka

Kniha Smrtka vypráví o světě, kde nemoci, zdraví, stáří a smrt jdou mimo ruce samotné matky přírody. O to vše se stará totiž různá technologie (a to hlavně Nimbus, nejhlavnější umělá inteligence) a smrtky, které mají jako jediné na světě oprávnění někoho poslat na onen svět či mu udělit milost pomocí prstenu. A právě jeden moudrý smrtka si v této knize vybere víc, než jednoho učně (konkrétně dva), čímž spustí zvrat všech událostí kolem.

Kniha je po slohové stránce velmi dobře napsaná - dalo by se říct až výtečně. Je čtivá, člověk textu dobře porozumí.
Po obsahové stránce je též výtečná, postavy jsou rozmanitého charakteru a čtenář si zde najde minimálně v jedné z postav sympatie. Za mě to rozhodně byli smrtky Faraday a Curieová.
Kdo ví - třeba jednou taková budoucnost opravdu nastane - popřít se to nedá. Ale spíš bych se přikláněla k příběhu Sucho (též od Shustermana), která má k naší budoucnosti blíže.

Nedostatků zde mnoho nebylo. Sem tam se našla nějaká gramatická chyba, ale to nebyla autorova chyba, ale překladatelova. Jinak si myslím, že za mě opravdu není co zkritizovat, i přes to že jsem nad tím dlouho přemítala.

Mé shrnutí tedy zní, že tato kniha se hodí dle mého názoru pro všechny kategorie a bavit by mohla přinejmenším i ty největší odpůrce utopistických knih.

Dávám jí plný počet hvězdiček, určitě si je zaslouží.

Komentáře (0)

Přidat komentář