Skleněný oceán: 3 v 1 – tragédie, láska a špionáž

recenze

Skleněný oceán (2020) 5 z 5 / VasnivaCtenarka
Skleněný oceán

Pokud budete mít někdy náladu na historický román, ve kterém najdete úplně všechno, co můžete od historického románu očekávat, tak je Skleněný oceán skvělá volba.

Skleněný oceán v sobě ukrývá sice smyšlený příběh, ale odehrávající se na pozadí skutečné události, která se zapsala do historie dějin. Luxusní zaoceánský parník Lusitania nabízí skvělé prostředí nejen pro silnou lásku, ale také pro tragédii a špionážní zápletku.

Lauren Willig, Karen White a Beatriz Williams daly hlavy dohromady a společně vytvořily velmi čtivý, poutavý a uvěřitelný příběh, od kterého se nebudete chtít odtrhnout.

V knize Skleněný oceán se ukrývají dvě dějové linky. První dějová linka nás zavádí do roku 2013, kdy se spisovatelka Sarah začíná potýkat s finančními problémy. Její první kniha si získala mnoho fanoušků, ale od vydání její prvotiny uplynul již nějaký čas a Sarah dobře ví, že pokud nemá její jméno zmizet z knižního světa, musí napsat další knihu. Stejně tak by se Sarah hodil další příjem z nové knihy. A když Sarah objeví jednoho dne kufřík po svém dědečkovi, který pracoval jako stevard na palubě lodi Lusitania, okamžitě vycítí, že to by mohl být vhodný námět na další knihu. A tak začíná Sarah pátrat po osudech lidí z Lusitanie. Její pátrání ji zavede do Anglie, kde se setkává Johnem Langfordem. Společně budou pátrat po osudech svých předků a začnou tak skládat příběh lodi Lusitania.

Druhá dějová linka nám přibližuje rok 1915. Ocitáme se na samotné lodi a seznamujeme se s hlavními hrdiny celého příběhu. Carolin spolu se svým zámožným manželem Gilbertem pluje za obchodem do Anglie. Přestože Caroline svého manžela miluje, neubrání se románku s Robertem Langfordem – letitým přítelem, který Caroline již několik let miluje.

V příběhu potkáme také mladou podvodnici Tess, která se rovněž plaví přes oceán s vidinou a přáním začít nový život na novém kontinentu. Oproti Caroline je Tess obyčejnou mladou dívkou, která se se svou sestrou plaví ve 2. třídě. Život na hraně zákona ji už přestává bavit. Chce se slušně vdát a žít poctivý život.

Všechny tyto osudy protne nejen láska a samotná tragédie, která způsobila potopení lodě, ale také špionážní zápletka, která odhaluje tajemství a nebezpečí.

Kniha se četla velmi, velmi dobře. Je úžasné, jak se dokázaly tři autorky sladit natolik, že nikde nic nedrhlo a vše na sebe krásně navazovalo. Při čtení si vůbec neuvědomujete, že by knihu nenapsal jeden autor. Stejně tak musím autorkám pochválit dokonalý popis nejen všech hlavních hrdinů, ale také všech osob, které příběhy hlavních postav dokonale dokreslily. Všechny postavy měly tak jasné charakterové rysy, že zatímco některé postavy vám byly sympatické od samotného začátku, jiné postavy byste nejraději hodili přes palubu.

Autorkám musím také pochválit samotné propracování děje. A také popis prostředí a doby, ve které se dějová linka z roku 1915 odehrávala. Při čtení jste se i vy ocitli na palubě lodi a užívali si s místní smetánkou.

Kapitoly v knize nebyly nijak zvlášť dlouhé. Každá kapitola nám popisovala příběh z pohledu jiného hrdiny. Vše na sebe dokonale navazovalo a dějové linky se krásně prolínaly.

Ať přemýšlím sebevíc, nenašla jsem na knize žádné zápory. Je vidět, že si autorky daly s příběhem skutečně tu práci, aby vše dotáhly k naprosté dokonalosti, aby byli čtenáři spokojení.

Knihu mohu opravdu jen a jen doporučit. Bylo to příjemné čtení. Máte-li rádi historické romány, určitě neváhejte. Myslím, že nebudete litovat.


Skleněný oceán Skleněný oceán Lauren Willig

Dramatický milostný příběh na pozadí jedné z největších katastrof první světové války. Luxusní zaoceánský parník Lusitania se na poslední plavbu z New Yorku do Liverpoolu vypravil 1. května 1915. O týden později jej jen několik... více


Komentáře (0)

Přidat komentář