ŠÍLENÁ

recenze

Šílená (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Šílená

48/2024
ŠÍLENÁ
LOUISA TREGER
Nakl. METAFORA
Rok vydání 2024
304 stran
5*/5

Ani nevíte, jakou mám vždy radost, když se mi do rukou dostane kniha o nějaké statečné ženě, která předběhla svou dobu. A přesně to byla ŠÍLENÁ.

Ocitáme se v Americe, v druhé polovině 19. století. Třiadvacetiletá Nellie Blyová se rozhodne prosadit v New Yorku jako novinářka. S posvěcením Josepha Pulitzera, majitele deníku The World, se nechá zavřít do blázince na ostrově Blackwell. Je rozhodnuta podat svědectví o šílených praktikách, které se zde provádějí na duševně nemocných lidech, ale nejenom na nich. Všichni víme, že v té době bylo naprosto běžné zavírat do blázinců i lidi, kteří byli naprosto v pořádku. Nellie předstírá šílenství, netuší však, že bude muset bojovat o svůj zdravý rozum a bude jen krůček od toho, o něj přijít. To vše za pouhých 10 dní...

ŠÍLENÁ je další z výborných zbeletrizovaných životopisů z nakladatelství @nakladatelstvimetafora , které já mám tuze ráda.

Nellie doslova a do písmene předběhla svou dobu a stala se inspirací pro mnoho žen. Stala se první ženskou investigativní novinářkou a i po tomto svém husarském kousku v podání série reportáží o zvěrstvech v Blackwellu pokračovala dále v zajímavých počinech, o kterých se dočtete v doslovu autorky.

Knihu jsem četla se zatajeným dechem, a když jsem se potom spolu s Nellie ocitla v blázinci, bylo mi hrozně. Popis praktik byl naprosto děsivý. Není to první kniha z tohoto prostředí, pokaždé si vždy uvědomím jak strašná zvěrstva se v takových zařízeních děly, vždy s tichým přihlížením státu, což je na tom snad to nejhorší. Přečtěte si ŠÍLENOU, nebudete litovat. (BŘEZEN 2024)

Komentáře (0)

Přidat komentář