Sestry, které se neznaly

recenze

Mrazivá kletba (2020) 3 z 5 / Kikina182
Mrazivá kletba

Po té co Elsiny rodiče zemřou, stane se z ní jediná dědička trůnu království Arendelle. Její smutek však vyvolá ledovou magii. Elsa nechápe, proč najednou může tvořit led, sníh a mluvící sněhuláky. A především netuší, jak to má ovládnout a stát se královnou, kterou si Arendelle zaslouží. Ještě podivnější je však to, že se v její mysli objevují útržky vzpomínek na dívku jménem Anna, kterou ale nikdy v životě neviděla. Ví, že někde v její mysli je odpověď na to, kým Anna skutečně je a co její stalo, ale nemá nejmenší tušení, jak ji najít. To jí však nezabrání ve snaze to zjistit.

Pro pohádky je typická er-forma a toho se autorka držela i v případě Mrazivé kletby. Jelikož se příběh odehrává na více místech, tak se střídají příběhy různých postav. Nejvíce se kniha věnuje Anně a Else, ale ke slovu se dostávají i další postavy, např. Hans nebo Kristoff.

Kniha se nečte špatně a to, že je možné sledovat příběh ze všech různých úhlů pohledu a tím, že příběh není jednotvárný, nepůsobí styl psaní nudně, ale zároveň není ani ničím zvláštní nebo extra čtivý. Kniha je napsaná stylem, který knize nijak neublíží, ale zároveň jí není ani nějak neobohacuje a nepomáhá jí, aby byla lepší.

Série Co by kdyby… je vlastně o klasických pohádkách, které se ale díky nějaké drobnosti odehrají úplně jinak. V případě Mrazivé kletby to ale bohužel neplatí. V tomto případě se Anna a Elsa neznaly, ale bohužel to nijak zvlášť nezměnilo příběh.

Samozřejmě, že nějaké změny tahle maličkost způsobila, ale nebyly nijak zásadní. V podstatě příběh zůstal skoro stejný jako u původního animovaného filmu. Dokonce i hodně dialogů je na chlup stejných jako ve filmu.

I když nebylo špatné si přečíst skoro tuhle stejnou verzi, tak mi přijde, že to odporuje vlastně celému smyslu téhle série. Autorka se původního příběhu držela tak pevně, že v Mrazivé kletbě není v podstatě nic překvapivého ani nového.¨

Stejně jako ve většině pohádek ani tady nejsou postavy popsány nějak do hloubky. Skoro hned je tu odhaleno, jaké ve skutečnosti jsou, a když ne přímo ostatním postavám, tak aspoň čtenářům. Navíc jsou povahy všech postav v podstatě stejné jako ve filmu, takže ani nebylo příliš potřebné je nějak obšírně představovat.

Mrazivá kletba není špatná kniha, ale bohužel není skoro vůbec originální. Je to jen doslova překroucená pohádka Ledové království bez toho, aby se v ní objevily nějaké nové příběhy, myšlenky nebo náměty. Pro fanoušky animovaného filmu je to asi skvělý doplněk, ale ničím víc kniha není.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Egmont.

Komentáře (0)

Přidat komentář