Sci-fi průvodce nejen po Zemi

recenze

Navštivte planetu Zemi! (1987) 5 z 5 / katy238
Navštivte planetu Zemi!

Antologie sci-fi povídek, spojení, které většinu čtenářů nepřitáhne a mnohá velmi zajímavá dílka tak zapadnou do pozadí polic, kde je pomalu zasypává prach, nekvalitní omítka drolící se ze starých zdí a pomalu je rozkládají pisivky. Nezaslouženě.

Na druhou stranu, pokud by mi tuto knihu nevtiskl do ruky můj muž, velký fanoušek sci-fi a kdysi i velký čtenář, který díky očním vadám již hodně dlouho nic pořádně nepřečetl (smiřuji se s tím, že nebudu předčítat jen našim dětem), nepřečetla bych si ji. Ale potřeba udělat mému muži radost, aby si o knize mohl s někým popovídat a navíc, není od věci sem tam změnit žánr četby, mě přiměla knížečku nejen otevřít, ale i přečíst. Ony vzpomínky na lágry všech možných druhů, válečné zločiny a thrillery jsou fajnová četba, ale po nějaké době již trochu monotématická.

A i když povídkové knihy míjím už z principu, že pokud je kniha rozsekaná do 10 dalších, nemám dost času se s jednotlivými hrdiny pořádně sžít, vrhla jsem do světa budoucnosti, minulosti, šíleností a podivných setkání nespočetných druhů.

A ono to bylo celkem dobré. Dokonce více než celkem.

Jednotlivé povídky byly o různé délce i tématu. Čtenář se setká s mezihvězdným putováním, paradoxy cesty časem, s příběhem dvou vědců a vynálezců, kteří vynalezli nanoboty, kteří však postupně rozkládají matičku zemi a s a dalšími příběhy (třeba i nástin podoby konce světa).

Samozřejmě, některé příběhy jsou slabší než jiné, ne všechny se budou každému líbit stejně, ale drobná žlutá knížečka nabízí široké spektrum možností a témat jednoho společného tématu.

Pokud tedy budete ochotné otevřít svou mysl dnes již historickému vydání sci-fi povídek, může Vás čekat příjemné překvapení v podobě pootevření jiných obzorů. Je však nutné pamatovat na rok vydání sbírky i dobu, do které byla vydána.

Srovnávat tyto povídky s dnešními sci-fi young adult výtvory je poněkud krátkozraké a tyto dva odlišné žánry srovnávat ani nelze. Každá doba si totiž žádá své a v roce 1987 čtenáři hltali poněkud jiné věci, než v roce 2019 (rok vydání většiny knih, jejichž hodnocení a anotaci jsem zahlédla ve změti sociálních sítí, vím, že knižní trh jich chrlí několik měsíčně i s pokračováními). Žánr sci-fi a postapo bude také vypadat jinak za 20 let a dnešní „bomby“ budou přijímány se stejnými rozpaky, jako dnešní knížečky povídek z vesmíru a blízkého okolí naší planety.

Nesuďme tedy knihu dle obalu a dle doby, do jaké byla vydána a pokud si přejete zjistit, co letělo těsně před revolucí a nečíst spisy tehdy umírajících pohlavárů, otevřete tuto knížku o cestování vesmírem a fantazií a nechte se unést vizemi mnohdy naivními, ale rozhodně zajímavými a zábavnými. A navštivte nejen planetu Zemi.

Komentáře (0)

Přidat komentář