Sci-fi, nebo dnešní realita?

recenze

Slyším tě všude (2017) 4 z 5 / telileov
Slyším tě všude

Varování před technologickým pokrokem, život ve světě přehlceném komunikací, telepatie a kapka romantika - témata knížky Slyším tě všude zdánlivě vlastně nepřichází s vůbec ničím novým. Nebo ano? Pokud si říkáte, že tohle není nic pro vás, protože prostě nepatříte mezi skalní fanoušky science fiction, prosím, pokračujte ve čtení. Já si to myslela, byla jsem vedle a vy budete také.

Ocitáme se v prostředí firmy pro vývoj mobilních telefonů. Světem zrovna otřásla novinka v podobě zákroku EED, díky kterému můžete cítit emoce svého partnera. Úžasné, že? No... I přes varování spousty lidí se k tomuto zákroku odhodlá Briddey Flanniganová se svým přítelem. Vše ale dopadne úplně jinak a její život dostává nečekaný spád...

Je to možná až smutné, ale kniha vůbec nepůsobí jako sci-fi, a to i přesto, že se věnuje tématu budoucnosti. Ta budoucnost je ale natolik blízká, neboť svět a technologie se vyvíjí tak rychle, že vám to ani jako budoucnost nepřijde. Místo toho se připravte na dávku humoru a romantiky. Nechybí ani otravná hrdinka, upřímně, Briddey může člověku pořádně lézt na nervy, ale od toho je tu Schwartz, který je jednoduše boží a celé to vyrovnává.

Rozhodně ale nejde jen o humornou romanťárnu - na tu je ostatně těch stránek trochu moc. Což může být pro některé čtenáře poněkud odrazující, zvlášť když se v prvních sto stranách vlastně nic zajímavého neděje, máte před sebou ještě slušné čtyři stovky a dumáte, čím ještě se dá tenhle příběh natáhnout do takových rozměrů. Vážně jsem myslela, že to nedočtu. Jsem ale ráda, že jsem vydržela, protože pak to stálo za to a já měla opačný problém - bylo to tak napínavé, tak zábavné, tak skvělé, hrdiny i příběh jsem si oblíbila a vůbec jsem se s nimi nechtěla rozloučit. Znáte to, dobrá knížka není nikdy dost dlouhá.

Takže budoucnost, telepatie, láska, humor, napětí... plus překvapivá hloubka, řada myšlenek mě vážně nutila projít si je hlavou. Při čtení si možná uvědomíte tu děsivou skutečnost, jak moc se topíme v technologiích a sociálních sítích.

Ta knížka má prostě všechno, co od dobré knížky čekat, tedy až na pomalý rozjezd, a to ani nejde o žádné převratné dílo. Jenže Connie Willisová umí psát svižně, lehce, zajímavě a zkrátka dobře, takže si své čtenáře určitě získá, i když milovníci akce a sci-fi mezi nimi asi nebudou.

Komentáře (0)

Přidat komentář