Romance na ledě

recenze

S láskou, Lukov (2021) 3 z 5 / Kikina182
S láskou, Lukov

Jasmine žije pro krasobruslení, ale pomalu si začíná uvědomovat, že to nejspíš bude muset vzdát. Zatím ničeho nedosáhla a kvůli jejímu vystupování ani nemá naději na to najít si partnera na bruslení v párech. Znenadání se však objeví šance, na kterou dlouho čekala. Světoznámý bruslař Ivan Lukov potřebuje někoho, kdo by s ním bruslil. Je to jen dočasné, ale Jasmine by díky tomu mohla získat všechno, o čem kdy snila. Je tu jen jeden malinkatý háček. Nesnáší Lukova skoro stejně, jako miluje krasobruslení.

Příběh je napsaný v ich-formě z pohledu Jasmine. Autorčin styl psaní je pořád skvělý a není těžké se do něj začíst. Ovšem v případě této knihy se bohužel objevují sáhodlouhé popisy, které jsou dle mého názoru zbytečné. Nemají žádné opodstatnění pro příběh, ale především jsou neskutečně nudné. Takže i když jsem se začetla skoro okamžitě, tyhle pasáže způsobovaly, že jsem často byla vytrhnutá z příběhu a nemohla jsem se dlouhou dobu začíst zpátky.

Příběhy, jejichž hlavním námětem je přejít od nenávisti k lásce mám neskutečně ráda, proto jsem se na knihu S láskou, Lukov opravdu těšila. Jenže nenávist v této knize nelze označit jinak než jako pseudonenávist, kvůli čemuž celá zápletka plave na vodě. Ani na moment jsem nevěřila, že by kvůli něčemu tak banálnímu vznikla takhle silná nenávist a jelikož na tom byl položen celý příběh, tak jsem bohužel nevěřila ani jemu.

Jako takový příběh nebyl špatný. Byly v něm zajímavé a originální scény, které se prolínaly s klišé scénami a spolu tvořily perfektní harmonii. Zároveň nechybělo spoustu vtipných momentů, u kterých se zkrátka nešlo neusmát. Ale bohužel to všechno bylo poznamenáno tou pseudonenávistí a tak to nemělo takový dopad, jaký by mělo mít.

Autorka postavy skvěle popsala, a i když všechny byly v knize viděni skrz Jasmininy oči, podařilo se jí to udělat tak, že jsem si mohla udělat objektivní obrázek o tom, kdo jaký je, i přes Jasminin výrazně subjektivní pohled, který některé postavy viděl úplně jinak, než byly ve skutečnosti.

Musím také vyzdvihnout, že všechny postavy, které měli být kladné, byly neuvěřitelné sympatické a bylo snadné se do nich vžít. Tedy s výjimkou Jasmine. Ta pravděpodobně měla působit jako krasobruslařka rebelka, ale ve skutečnosti na mě působila jako rozmazlená holka, která musí mít vždycky všechno po svém a když se tak neděje, je zle. To bohužel nejsou zrovna vlastnosti, které bych čekala u hlavní hrdinky, jež vypráví celý příběh, protože po jisté době to začalo být otravné a knihu to bohužel zkazilo.

Předchozí knihy od Mariany Zapaty se mi moc líbily, ale S láskou, Lukov je pro mě bohužel velkým zklamáním. Není to špatná kniha, ale je průměrná. Za mě je to bohužel zatím nejslabší z autorčiných knih, což je neskutečná škoda, jelikož na první pohled vypadala opravdu skvěle. Ale i přes tohle zklamání se těším na autorčinu další knihu a věřím, že bude mnohem lepší než S láskou, Lukov.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář