Řetěz - chytí Vás do spárů

recenze

Řetěz (2020) 4 z 5 / knihomolkajanca
Řetěz

Měla jsem to štěstí, že jsem se díky Knihám Dobrovský dostala k reading copy očekávané novinky thrilleru Řetěz od autora Adriana McKintyho. Slupla jsem ho za dva dny a tady Vám přináším recenzi.

Adrian McKinty se narodil v roce 1968 v Severním Irsku jako čtvrtý z pěti dětí. Ke knihám ho to táhlo již od malička a jeho oblíbenými žánry tehdy bylo sci-fi a detektivky. Poté, co dokončil svá studia na Oxfordu, se přestěhoval do USA, kde se také po čase začal věnovat psaní. Když se v roce 2008 přestěhoval do Melbourne v Austrálii, stal se z něj spisovatel na plný úvazek. Věnuje se psaní zejména detektivních románů a thrillerů. Adrian McKinty již za svá díla získal nespočet ocenění a za svůj poslední počin ŘETĚZ si k nim přidal několik dalších.

ŘETĚZ je thriller, jehož hlavní zápletka je velmi nápaditá. Kniha začíná jedno čtvrteční ráno, kdy hlavní postava Rachel vysadí svou dceru Kylie na zastávce, ze které jezdí do školy, a odjíždí do práce. V tom jí ale začne zvonit telefon a z neznámého čísla je jí sděleno, že její dcera byla právě unesena. Chce-li svou dceru ještě někdy vidět živou, musí zaplatit výkupné a unést další dítě. Žena, se kterou v telefonu hovoří, je také matkou, které unesli syna, a pokud Rachel neudělá, co chce, zemře její syn a stejně tak Kylie. Tohle je ŘETĚZ, který Vás chytne do spárů a nepustí. Nemáte jinou možnost než udělat, co se po Vás chce, jinak své dítě už nikdy nespatříte. Nejprve je z Vás oběť, ale ŘETĚZ Vás velice rychle přetvoří na zločince. Jak se s ŘETĚZEM Rachel dokáže poprat? Dokáže odhodit své morální zábrany a zachránit svou dceru?

To si již musíte přečíst sami. Jedno je ale jisté. ŘETĚZ je kniha, která má velice svižné tempo. Je psána čtivě, jednoduše a Vy jste od první strany vtaženi do víru událostí, takže se Vám knihu nebude chtít odložit. Myslím, že pro ty z Vás, kteří již rodiči jste, to možná bude i velice emotivní záležitost, protože věřím, že se s velmi dobře ztotožníte s hlavní postavou a bude se Vám honit hlavou, jak byste se asi zachovali Vy, kdyby unesli zrovna Vaše dítě.
Řekla bych, že kniha je dlouhá tak akorát, takže Vám neuteče příliš rychle, ale ani nedochází k umělému natahování. V druhé části knihy se současnost střídá s minulostí a musím říct, že z mého pohledu to knihu ještě oživilo a zvýšilo napětí. Oceňuji také to, že dílo poukazuje na nebezpečí, které představují sociální sítě, zejména pokud na nich sdílíte velkou část svého života.

Abych ale jen nepěla chválu, musím říct, že jsem zpočátku měla trochu problém s uvěřitelností a ztotožněním s hlavní postavou. Přisuzuji to ale částečně tomu, že sama děti nemám. Možná bych také ocenila, kdyby některé pasáže autor více rozvedl, jelikož mi přišly trochu uspěchané a měla jsem pocit nepřirozených posunů v ději. Ke konci jsem bohužel dokázala některé věci předvídat a celkově bych ocenila, kdyby závěr knihy měl trochu větší dopady, protože si myslím, že by to ve mně zanechalo hlubší dojem z knihy samotné.

I přestože ŘETĚZ měl své mouchy, nemohu popřít, že mě vtáhl do děje a přečetla jsem ho raz dva. Možná bych ho doporučila k přečtení zejména těm, kteří již své vlastní ratolesti mají, protože si myslím, že psychologický efekt tam bude daleko větší. Po dočtení jsem neměla tolik nad čím přemýšlet, ale pro rodiče to myslím bude pocitově úplně jiné.

Mé hodnocení: 80%

Komentáře (0)

Přidat komentář