Rajcovní Dřevoblbec a Alenka v říši divů

recenze

Polib mi dortík (2022) 5 z 5 / Aracely
Polib mi dortík

Tato kniha se mi moc líbila. Četla jsem jí kvůli nemoci několik měsíců a přesto, když jsem knihu otevřela, tak jsem přesně věděla, kde jsem skončila a mohla jsem plynule navázat na děj. Což se nestává tak často, jelikož ta pauza byla opravdu dlouhá.

Autorku znám, ale ještě jsem od ní nic nečetla. Líbil se mi název knihy, obálka, tak jsem si přečetla pár recenzí a pustila se do četby. Byli jsme na horách, zrovna byla siesta a já v kuse přečetla přes dvě stě stránek a už od začátku plakala smíchy.

Hlavní hrdinka se jmenuje Blaire Callowayová a právě otevírá novou cukrárnu, přesněji koktejlovou a cupcakovou cukrárnu.

Všechno si to vydřela a má přesný podnikatelský koncept. Chce péct a prodávat dortíky, dezerty jménem cupcaky a mnoho dalších dobrot, které se zapijí nějakým dobrým koktejlem. Promyšleno to má do největších detailů.
Nepočítá ale s konkurencí v podobě sportovního baru, který otevírá ve stejný den jako její cukrárna a s jeho majitelem, drzým hipsterem jménem Ronan Knight. Ronan nabízí zákazníkům pivo, nezdravé jídlo a hod sekerou. Podle popisu autorky je to svalnatý fešák, který rád nosí flanelové košile, má tetování a je posedlý sladkým, hlavně cupcaky. Blaire je velkou fanynkou módy z padesátých let, plných sukní a drdolů připomínající tuto éru. Vypadá, jako by vystoupila z retro časopisu.

Oba jsou velmi cílevědomí, neústupní, tvrdohlaví a soutěživí.
Boj o první místo v žebříčku známé Youtuberky může začít...
A jak se říká, v lásce a ve válce je dovolené vše a mezi láskou a nenávistí je jen tenká hranice...


Musím říct, že kniha byla opravdu tak sladká, jako představa všech těch dobrot. Obálka knihy úplně neodpovídá, zde se mi více líbil originál.
Jinak nemám knize moc co vytknout. Blaire měla opravdu hroznou rodinu, až do konce to s nimi vypadá beznadějně. Měla jiné možnosti, mohla mít pohodlný život bez práce, ale rozhodla se jinak, všechno si zařídit sama, vydřít a zasloužit si každý cent. Být nezávislá... Také ale nebyla bezchybná, vytvářela si domněnky, kterými si komplikovala život, kdo z nás to ale občas nedělá. Škodíme tím ale pouze sami sobě...
Ronan byl také sympaťák a dříč a také neměl jednoduchý život. Líbilo se mi to jiskření a dohadování mezi nimi, soupeření a ,,válčení.“ Občas i ty nekalé praktiky. Já se bavila celou dobu, dlouho jsem nečetla něco tak svěžího a originálního, kde mi jsou sympatičtí oba hrdinové nastejno a i když víte, jak to dopadne, na té radosti z knihy to nic nemění, ani na té čtivosti. Já čtu pouze knihy se šťastným koncem. Polib mi dortík mi přišlo opravdu originální. Jak název, tak i ten děj.


,,Otočím se na podpatku a snažím se prudce otevřít dveře kvůli dramatičnosti, ale samozřejmě že kvůli tomu pitomému otevíracímu systému musím použít obě ruce, což zcela zkazí dojem. Jakmile se mi podaří zablokované těsnění přemoct, dveře se rozletí a já se zapotácím a málem přistanu na špinavé podlaze. Neohlédnu se, narovnám záda a odejdu z té podělané hospody. Moc rád jsem tě poznal, Blaire! zavolá za mnou a v hlase jde rozeznat sarkasmus. Jsem Ronan Knight, mimochodem, díky za zeptání a za projev pochopení s nutnou rekonstrukcí! Aha, teď už mi název baru dává smysl. Jistěže má super hipsterské a taky mužné jméno, které je stejně sexy jako on. Blbec. Zarachotí krabicí se střepy. Hej! Nechalas tu svoje jednorožčí sny! Zvažuju, že mu ukážu prostředníček, ale to by znamenalo snížit se na jeho úroveň a já nejsem ochotná hrát jeho hru. Polib mi dortík!“ křiknu přes rameno a přeju si, aby se můj důvtip dostavil o něco dřív“.
Str. ~ 30.


Toto byla pouze malá ochutnávka, hrdinové se teprve rozehřívají.

Citovat z knihy by se dalo spousta textu, ale schválně jsem vybrala začátek jejich společného příběhu... Milí čtenáři, nyní je to na vás, abyste si užili celou knihu, tak jako já. Doporučuji k přečtení, pokud hledáte milou, nenáročnou oddechovku se sympatickými hrdiny a pokud jste na sladké, tak vám doporučuji číst knihu u nějaké dobré kávy a dortíků .

Komentáře (0)

Přidat komentář