,,Formulista a Elfka"

recenze

Formulista (2023) 5 z 5 / Aracely
Formulista

K této knize jsem se dostala úplnou náhodou, díky kamarádce a její čtenářské výzvě. Po nějaké době čtení jsem měla pocit jako bych autorku znala, ale nedokázala jsem si přesně vybavit odkud. Vyhledala jsem si ji tedy na internetu a zjistila, že jsem kdysi psala recenzi na její úplnou prvotinu, kterou mi sama zaslala. Už tehdy se mi její styl psaní a příběh moc líbil. Věděla jsem, že Formulista bude také skvělá kniha a měla jsem pravdu! Napsala jsem autorce a ta mne požádala o recenzi, která se mi tentokrát velmi dobře psala a tak se s vámi o ní ráda podělím.


Začala jsem číst večer a tato kniha byla tak poutavá, že jsem jí nedokázala odložit ani v noci. Můj muž byl naštvaný, protože šel spát beze mě :-).
Měla jsem pak oči tak unavené, že jsem si musela dát dva dny pauzu. Tohle dělám jen výjimečně a jen u knih, které nemůžu odložit. A Formulista byl ten případ. Když jsem knihu dočetla, tak jsem pro změnu do noci psala recenzi.

Hlavní hrdinka se jmenuje Vanessa a pracuje jako bodyguard. Vanessa je křehká blondýnka, živila se jako modelka a její pravou profesi by jí tak nikdo nehádal a o to lépe může chránit své svěřence. Měla už spoustu klientů. Chránila řadu známých osobností. Je zvyklá na všechno, na rozmazlené boháče, jejich manýry a vrtochy. Zažila toho hodně a myslí si, že už jí nedokáže nic překvapit, ale pilot Formule 1 ... Tak to tu ještě nebylo. Kromě své profese je i vášnivá knihomolka, která chodí se čtečkou i na večeři, aby neztrácela čas. Během celého příběhu zvládla přečíst hodně knih a já jako další vášnivá knihomolka jsem si musela všechny její zmíněné knihy zapsat.

Anthony, který je pilotem Formule 1, nebo-li pro ni Formulista, je ale extra oříšek i pro Vanessu. Je nesnesitelný, extrémně náladový, chvílemi nevnímá ani ji, ani svět kolem sebe. Jsou jako oheň a voda. Chová se jako malý kluk, ale přitom bodyguarda potřebuje, chodí mu výhružné dopisy, nahánějí ho vlezlé fanynky a aktivisti.
Vanessa zakázku přijala jen díky své sestře Kate, se kterou jsou si velmi blízké, jinak by to nejraději odmítla.

V první řadě musím pochválit krásnou obálku! Je tak pěkná, že si Vás přitáhne a už nepustí. Dále musím pochválit za velmi užitečné a odborné popisy celého prostředí ze závodů Formule 1. Je podrobně vysvětleno, jak to tam chodí, jaké jsou přípravy pilotů, co všechno tato profese obnáší. Byla jsem překvapená, co všechno musí piloti absolvovat. Je vidět, že autorka byla pečlivě připravena, nám vše vysvětlit. Moc se mi líbil její Doslov a tak sem kousíček vložím:

Doslov autorky : Jako milovnici sportovních příběhů mi už delší dobu vrtalo hlavou, proč je tak málo romantických knížek z prostředí Formule 1, a protože jsem toužila si jeden takový přečíst, rovnou jsem si ho napsala.

Jak sama Míša zmiňuje, vlastně jsem ještě nikdy nečetla žádnou knihu o pilotovi Formule 1. A velmi mne těší, že takovou premiéru máme od české autorky!
Potěšilo mne, že konečně je hrdina popsán realisticky, žádný vysoký, plážový model, ale normální chlap. Navíc se svou výškou hodí k formulím více, než nějaký dlouhán. Pak se také autorka zaměřuje na různé zdravotní problémy a nutno říci, že je také velmi odborně popisuje. Vše je popsáno precizně, je vidět, že si s tím dala velkou práci a to se často nevidí, klobouk dolů.

Není zde nouze o napínavé chvilky a celou dobu přemýšlíte, kdo stojí za těmi dopisy. Musím říct, že já se netrefila. Román určitě není předvídatelný. Jistě, pokud jsme fanynky romantických knih, tak samozřejmě víme, jak to na konec skončí, ale jak se budou osudy hrdinů vyvíjet, můžeme jen hádat... Příběh je hodně o rodině, kariéře a lásce. Také o tom, co jsme schopni pro rodinu udělat.

Velmi jsem si oblíbila Kate a přála bych jí také happy end...

„Elfko?“ ozvalo se ve sluchátkách.
„Formulisto?“ opáčila jsem.
„Víš, nad čím přemejšlím?“
„Netuším. Jak nejrychleji projet tou další zatáčkou?“ Protože o čem by tak asi během jízdy uvažoval?
„Jestli v nějaký tý tvý romantický knížce byl pilot formule.“
„Nad tím vážně přemýšlíš?“
„Jo,“ přitakal. „A byl teda, nebo ne?“
„Žádného si nevybavuju. Četla jsem o fotbalistovi, krasobruslaři, ragbistovi, bojovníkovi MMA, podnikatelích, ale žádný formulový závodník.“
„To je chyba. Taky máme nárok na svůj happy end.“
„Pravda. Zkusím napsat Zapatě, jestli by o něčem takovým nezauvažovala. Ta o sportovcích píše často.“ Těch pár prohozených vět stačilo, aby se mi v břiše vyrojilo hejno motýlů.

Str. ~ 178.

Nebojím se napsat upřímné a spravedlivé recenze a to i v případě, že kniha není tak dobrá, ale zde mám pouze samou chválu a nemám co vytknout!
Což je také pro mne premiéra. DÁVÁM NA HODNOCENÍ ZASLOUŽENÝCH 5*.
DOPORUČUJI k přečtení!

Děkuji Míše, že chtěla recenzi ode mne a jelikož mi chybí ještě její další kniha: Druhá šance pro Zoe, musím se do ní brzy pustit. Podle anotace vypadá skvěle!


P. S. Autorka zmiňovala další knihy, které Vanessa četla, takže se můj seznam zvětšil, za to ti moc Míšo děkuji. Ale nebojte, vy si nic zapisovat nemusíte, přehled čtených titulů najdete na konci.

Komentáře (2)

Přidat komentář

Aracely
12.02.2024

miska.misule: Mockrát děkuji paní autorko :-).
Už se těším i na Zoe, Míšo:-).

miska.misule
12.02.2024

Krásná recenze, za kterou moc děkuji :-)